open-navfaktor-logo
search
Vatikan
Papa Franjo ima upalu pluća, sljedeće sedmice planira put u Dubai
Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo je u nedjelju otkrio da ima upalu pluća, ali da će kasnije ove sedmice otputovati u Dubai kako bi se obratio na konferenciji o klimatskim promjenama.
26.11.2023. u 14:15
get url
text

Papa je preskočio svoje nedjeljno pojavljivanje na prozoru koji gleda na Trg Svetog Petra, dan nakon što je Vatikan objavio da boluje od blage gripe. Umjesto toga, Franjo je dao tradicionalni podnevni blagoslov u televizijskom nastupu uživo iz kapele u vatikanskom hotelu u kojem živi.

- Braćo i sestre, sretna nedjelja. Danas ne mogu da se pojavim na prozoru jer imam problem upale pluća - rekao je Franjo, navodeći da će ostatak njegove poruke pročitati svećenik.

Papa je rekao da ide u Ujedinjene Arapske Emirate na skup COP28 o klimatskim promjenama i da će svoj govor, kako je planirano, održati u subotu.

- Pored rata, našem svijetu prijeti još jedna velika opasnost, ona od klimatskih promjena, koje ugrožavaju život na Zemlji, posebno za buduće generacije - poručio je papa.

Papa Franjo je ranije ove godine bio tri dana u bolnici zbog, kako je kasnije rekao, upale pluća i onoga što je Vatikan opisao kao slučaj bronhitisa koji zahtijeva liječenje intravenskim antibioticima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.