open-navfaktor-logo
search
Duhovni vođa katolika
Papa Franjo uputio poziv za Gazu: Dosta, molim vas, zaustavite se!
- Dosta, molim vas. Zaustavite se - današnja je poruka pape Franje, duhovnog vođe katolika i predsjednika Vatikana, u vezi sa stanjem u Gazi koja je pod konstantnim napadima izraelske vojske.
03.03.2024. u 16:15
get url
text

Papa Franjo je u nedjelju s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra. Tokom propovijedi osvrnuo se i na situaciju u Palestini.

- Svaki dan u svom srcu, s bolom, nosim patnju stanovništva u Palestini i Izraelu, zbog neprijateljstava koja su u toku. Hiljade mrtvih, ranjenih, raseljenih, ogromna razaranja nanose bol, i to sa strašnim posljedicama po male i bespomoćne, čija je budućnost ugrožena - kazao je papa Franjo.

Naglasio je kako se pita misli li doista neko da se tako gradi bolji svijet i da se tako može postići mir.

- Dosta, molim vas! Svi kažemo: dosta, molim vas! Zaustavite se - podvukao je papa Franjo te dodao:

- Ohrabrujem nastavak pregovora za momentalni prekid vatre u Gazi i cijeloj regiji, da se taoci odmah oslobode i vrate njihovim najmilijima koji ih s nestrpljenjem očekuju te da se civilnom stanovništvu omogući siguran pristup neophodnim i hitnim humanitarnu pomoć.

Papa Franjo je dodao kako u ovim trenucima ne treba zaboraviti ni napaćenu Ukrajinu, gdje, kako je kazao "svaki dan mnogi umiru".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.