open-navfaktor-logo
search
U Edmontonu
Papa uputio izvinjenje zbog zlostavljanja djece u internatima Katoličke crkve u Kanadi
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo uputio je izvinjenje zbog zlostavljanja i maltretiranja domorodačke djece u internatima Katoličke crkve u Kanadi, javlja Anadolija.
25.07.2022. u 22:54
get url
text

Opisujući svoju posjetu Kanadi kao hodočašće pokajanja, papa je prisustvovao javnom događaju na prvoj stanici svog putovanja, u gradu Edmontonu, s političarima, vođama domorodačkih naroda i preživjelim žrtvama zlostavljanja u internatskim školama.

Događaju su prisustvovali kanadska generalna guvernerka Mary Simon, premijer Justin Trudeau, članovi kabineta i mnoge visoke zvanice, a skup je održan na lokaciji bivšeg internata Ermineskin u zajednici Maskwacis, južno od Edmontona.

Papa je posmatrao tradicionalne obrede domorodaca, a darivale su ga domorodačke plemenske vođe.

Papa je jednoj predstavnici lokalne zajednice dao dječije cipele koje je donio iz Vatikana, a koje su pripadale dječaku koji je umro dok je boravio u crkvenim internatima.

Predstavnik domorodaca je papi poklonio i jedan od ukrasa za glavu s orlovim perjem i domaći bubanj.

Papa je nakratko skinuo svoju kapu s orlovim perjem i pomolio se sa prisutnima.

- Ponizno tražim oproštenje za zlo koje su toliko kršćani počinili protiv autohtonih naroda - rekao je papa Franjo u obraćanju skupu.

Ove papine riječi naišle su na aplauz od strane mještana ovog kraja.

Izvinjavajući se u ime kolega članova Katoličke crkve za subverzivnu politiku prema domorocima u internatima u crkvenim školama u Kanadi, papa je rekao kršćanskoj zajednici da je prisilna asimilacija uništila kulturu domorodaca, slomila njihove porodice i marginalizirala ih na načine koji su još uvijek osjeća.

- Ovdje, u vezi s bolnim sjećanjima, želio bih započeti ono što mislim kao hodočašće. To je hodočašće pokajanja - rekao je.

Nakon što se više puta izvinio i pomolio za oproštaj u svom govoru, papa Franjo je također izrazio žaljenje zbog postupaka iz prošlosti, koje su podržavali mnogi članovi crkve i koji odražavaju "katastrofalnu grešku" i "patetično zlo".

Navodeći da su ga sjećanja na djecu koja se nisu vratila iz internata ostavila s osjećajem bola, ljutnje i srama, papa Franjo je ponovio ranije izvinjenje za brutalne postupke misionara i ovog puta zatražio i oproštaj.

- Mnogi od vas i vaših predstavnika su izjavili da traženje oprosta nije kraj stvari. Potpuno se slažem, ovo je samo prvi korak i polazna tačka. Također sam svjestan da nije učinjen nikakav napor da se traži oprost i popravi šteta iz prošlosti. Važan je dio ovog procesa da se ne štedi trud da se stvori kultura koja može spriječiti ponavljanje takvih stvari - poručio je papa Franjo.

Papa će sutra održati veliku misu na otvorenom na stadionu Edmonton City, a zatim će otputovati u Quebec City.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.