open-navfaktor-logo
search
Ruska pravoslavna crkva
Patrijarh Kiril podržao Putina: Parade ponosa bile su dio razloga za rat u Ukrajini
Poglavar Ruske pravoslavne crkve izjavio je da su parade ponosa bile dio razloga za rat u Ukrajini, prenio je CNN.
08.03.2022. u 14:20
get url
text

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril i dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u nedjelju da je sukob u Donbasu povezan "sa temeljnim odbacivanjem takozvanih vrijednosti koje danas nude oni koji polažu pravo na svjetsku moć".

- Test na čijoj ste strani ogleda se u tome da li je vaša zemlja voljna da održava parade ponosa - rekao je Kiril. 

Ruski patrijarh navodi da "ako želite ući u klub tih zemalja, potrebno je održati gay paradu".

- Nije se potrebno politički izjašnjavati, govoriti "mi smo uz vas", i slično ili potipisivati nekakve sporazume, samo je potrebno da održimo gay paradu. Znamo kako se ljudi opiru ovim zahtjevima i kako se taj otpor suzbija silom - rekao je Kiril tokom propovijedi u Moskvi.

Kiril je rat kategorizirao kao borbu od "metafizičkog značaja", kako bi čovječanstvo slijedilo Božje zakone.

- Ovo što se danas dešava u sferi međunarodnih odnosa nema samo politički značaj. Govorimo o nečemu drugačijem i mnogo važnijem od politike. Govorimo o ljudskom spasenju - rekao je on.

Dodaje da, ako vidimo kršenja Božjeg zakona, nikada se nećemo pomiriti s onima koji ruše ovaj zakon, brišući granicu između svetosti i grijeha, a još više s onima koji promiču grijeh kao primjer ili jedan od modela ljudskog ponašanja.

- Oko ove teme danas se vodi pravi rat - naglasio je Kiril.

Patrijarh Kiril je glavna vjerska ličnost u Rusiji, gdje se ruska pravoslavna vjera smatra sastavnim dijelom ruskog identiteta. On je od početka rata bio pod pritiskom unutar vlastite crkve da osudi Putinovu agresiju na Ukrajinu, ali je to izostalo u njegovim dosadašnjim javnim istupima. Naprotiv, Kirilove izjave samo su dale krila Putinovoj viziji duhovnog i svjetovnog ruskog carstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.