open-navfaktor-logo
search
Brifing za novinare
Pentagon: SAD osigurava sigurnosne sisteme za eliminisanje Hamasa, a ne ubijanje civila
Američko Ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da osigurava sigurnosne sisteme Izraelu kako bi eliminisao palestinsku grupu Hamas i da to ne znači ubijanje nedužnih civila u Palestini.
18.10.2023. u 08:55
get url
text

- Svakako dajemo Izraelu sigurnosne sisteme koji su mu potrebni da uništi i efikasno odgurne Hamas u Gazi... To ne znači ubijanje nedužnih civila - rekla je zamjenica sekretara za štampu Sabrina Singh na brifingu za novinare.

Odgovorila je to na pitanje o izvještajima o izraelskom napadu na bolnicu u Gazi.

- Svjesna sam izvještaja, ali u ovom trenutku nemam šta ponuditi - rekla je ona.

Hvaleći izraelsku vojsku kao "veoma sposobnu i profesionalnu", Singh je rekla:

- Vjerujemo da će sigurnosna pomoć u Gazi biti ispravno korištena i da će se koristiti za gađanje Hamasa, ali i omogućavanje humanitarne pomoći civilima.

Ona je napomenula da američki zvaničnici nastavljaju svoje kontakte s Izraelcima kako bi osigurali da civili u Gazi imaju ono što im treba i da mogu biti evakuisani u sigurna područja.

Više od 500 ljudi ubijeno je u utorak u izraelskom vazdušnom napadu na bolnicu El Ehli Baptist u Gazi, rekao je za Anadoliju portparol Ministarstva zdravlja Ashraf al-Qudra.

Na snimku sa mjesta događaja vide se leševi u krugu bolnice.

Do zračnog napada došlo je 11 dana nakon početka sukoba Izraela s grupom Hamas, dok sve veći broj međunarodnih nevladinih organizacija i svjetskih lidera navodi da izraelska kampanja bombardovanja opkoljenog Pojasa Gaze, uključujući zdravstvene ustanove, kuće i bogomolje, krši međunarodno pravo i može predstavljati ratni zločin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.