open-navfaktor-logo
search
Zbog genocida u Gazi
Pentagon se oglasio o samospaljivanju američkog vojnika u Washingtonu
Samospaljivanje pripadnika američkih zračnih snaga Aarona Bushnella (25) ispred izraelske ambasade u Washingtonu bilo je "tragično", saopćio je Pentagon u ponedeljak.
26.02.2024. u 22:46
get url
text

VEZANI TEKST - Ko je američki vojnik koji je do posljednjeg daha uzvikivao "Sloboda Palestini"

- To je svakako tragičan događaj. Izražavamo saučešće porodici avijatičara - rekao je novinarima glasnogovornik Pentagona, general-major Patrick Ryder.

Aaron Bushnell, američki vojnik koji se zapalio ispred izraelske ambasade u Washingtonu, rekavši da "neće učestvovati u genocidu" u Gazi, preminuo je u bolnici.

Metropolitanska policijska uprava u Washingtonu objavila je saopštenje u kojem je potvrđeno da je 25-godišnji Bushnell preminuo nakon što se zapalio ispred izraelske ambasade.

Aktivni pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva zapalio se u nedjelju ispred izraelske ambasade u Washingtonu u znak protesta protiv rata u Gazi, navode brojni američki mediji.

- Više neću biti saučesnik u genocidu. Upravo ću se upustiti u ekstremni čin protesta, ali u poređenju s onim šta ljudi doživljavaju u Palestini od strane kolonizatora, ovo uopšte nije ekstremno. To je ono što je naša vladajuća elita odlučila da će biti normalno - rekao je 25-godišnji Aaron Bushnell prije nego što se zapalio.

Snimak na kojem se prikazuje njegov vid protesta i trenutak kada se Bushnell zapalio postao je viralan.

Požar je ugasilo osoblje tajne službe, a Bushnell je nakon toga prebačen u bolnicu zbog "kritičnih povreda opasnih po život", gdje je i preminuo.

Posljednje riječi su mu bile: "Slobodna Palestina."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.