open-navfaktor-logo
search
Pripremaju se
Penzioneri traže 13. penziju, Vlada FBiH šuti, šta nakon aprila?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike još nije odgovorilo na zahtjeve penzionera o isplati 13. penzije.
08.02.2024. u 11:08
get url
text
Penzioneri
Penzioneri

VEZANI TEKST - Povećanje januarskih penzija u FBiH pet posto, penzioneri traže 13. penziju u visini 640 KM

Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže kako će čekati odgovor najkasnije do kraja aprila.

- Očekujemo odgovor o 13. penziji do kraja aprila. Mi iz Zeničko-dobojskog kantona smo direktno uputili zahtjev na Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zahtjev. Isto je učinjeno i iz Srednjobosanskog kantona. Potom je 20.12.2023. godine usvojeno da to bude stav Saveza udruženja penzionera FBiH.

Da li je taj zaključak upućen Ministarstvu rada ispred Saveza, ne znam. To možemo znati na narednoj sjednici Upravnog odbora Saveza krajem februara. Predsjednik Upravnog odbora Saveza, ukoliko se ukaže potreba, može sazvati i vanrednu sjednicu - govori nam Trakić koji je predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona. 

Ukazuje kako je penzionerska populacija najviše pogođena inflacijom u našoj zemlji.

- Oni u vlasti su svojim uposlenicima u federalnim ustanovama i preduzećima prije Nove godine uplatili po 1.260 KM. Sada će vjerovatno dobiti još po 1.260 KM i to može, a na naš zahtjev se šuti - govori Trakić.

Upitali smo šta ukoliko se ogluše na zahjeve za 13. penzijom.

- Onda ćemo, ako to Savez FBiH ne uradi, mi reći svoje. Uvijek stojim iza toga, kada god smo protestirali, šta smo tražili, to smo i dobili. Kao da im je u interesu da penzioneri izađu na proteste - govori Trakić.

Ukazuje da otkako je formirana nova Vlada FBiH, da premijer Nermin NIkšić nije našao za shodno da se sastane sa predstavnicima penzionera.

- To je čisti primjer koliko nas Vlada uvažava na čelu sa premijerom Nikšićem, množe nas sa nulom. Ipak, da se ne zaboravi, mi predstavljamo 440.000 penzionera! Naše članstvo broji 290.000 ljudi, ali ono što tražimo, tražimo za sve - poručio je Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.