open-navfaktor-logo
search
Gradnja kompleksa
Pero Gudelj u Vlašić ulaže više od 100 miliona KM
Općinsko vijeće Travnik prihvatilo je Prijedlog odluke o aktiviranju Centralne razvojne subzone (CRS) na području Vlašića. 
06.08.2020. u 10:31
get url
text

Time je načinjen korak ka investiciji vrijednoj više od 100 miliona KM koju na Vlašiću namjerava realizovati kompanija Mali Fis u vlasništvu poznatog bh. poduzetnika Pere Gudelja.

Ovu informaciju potvrdila je predsjedavajuća Općinskog vijeća Vlatka Lukić, a prema njenim riječima, investicija će biti realizovana na lokaciji Mudrike.

Mali Fis d.o.o. Vitez namjerava u zoni Mudrike-Rakite graditi novi kompleks koji bi se sastojao od turističko-ugostiteljskog kompleksa, proizvodnje zdrave hrane, izgradnje štrala za uzgoj životinja i drugo, a sve u svrhu proširenja turističkih i ugostiteljskih sadržaja na ovoj bosanskohercegovačkoj planini.

Konkretno su predloženi sadržaji i površine ljetne rekreacije, odnosno nordijskog skijanja na prostorima Mudrika i Šišave, golf kompleks i novi smještajni kapaciteti na prostoru Šišave, vidljivo je iz Obrazloženja koje je u posjedu našeg portala.

Lista konkretnih prijedloga koji će biti predmet realizacije investicije je opsežna, a obuhvata varijetete tipova smještajnih kapaciteta vikend i apartmanskih naselja, hotela visoke kategorije kao i Vlašićkog sela. Planirane su i površine sa objektima za sport i rekreaciju kao i površine sa objektima za trgovinu i ugostiteljstvo sa pratećim sadržajima.

Mali Fis je kod nadležne službe već podnio zahtjev za izdavanje potrebnih odobrenja za hotelski kompleks sa bazenom i welness centrom u funkciji zdravstvenog turizma.

Gudelj je investiciju najavio krajem prošle godine.

U Odluci koju je Vijeće usvojilo obrazloženo je kako se inicijativa prihvata u cilju omogućavanja ulaganja u razvoj dodatne turističke ponude što je od osobitog značaja za razvoj Travnika kao lokalne zajednice. Općinsko vijeće je utvrdilo da općina Travnik ima interes za realizaciju navedenih projekata, a navedeno je i da su pokrenute aktivnosti na izmjeni i dopuni Prostornog plana Općine Travnik 2003-2020.

Kako se navodi u obrazloženju Općinskog vijeća, aktiviranjem Centralne razvojne subzone stvaraju se pretpostavke za realizaciju prve faze ulaganja.

- Ovako velika vrijednost namjeravanih investicija je od izuzetnog značaja za našu lokalnu zajednicu i u svakom slučaju je treba podržati čime bi i udrugim potencijalnim inevstitorima pokazali da je Općina Travnik poželjna destinacija za investiranje - navodi se u Obrazloženju današnje odluke o uspostavi CRS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.