open-navfaktor-logo
search
Užas u Belgiji
Pet osoba uhapšeno zbog silovanja djevojčice, preminula je nakon četiri dana
Pet osoba uhapšeno je u Belgiji zbog navodnog grupnog silovanja 14-godišnje djevojčice, koja je umrla manje od sedam dana kasnije.
02.06.2021. u 16:05
get url
text
Ghent/Ilustracija
Ghent/Ilustracija

Prema navodima u beglijskim medijima, slike napada na djevojčicu podijeljene su na društvenim mrežama.

Žrtva je preminula četiri dana kasnije, piše BBC.

Tužioci kažu da su trojica osumnjičenih maloljetni, dok su dvojica muškaraca starih 18 i 19 godina uhapšeni i trebali bi se pojaviti na sudu u srijedu.

Tužilaštvo je samo potvrdilo da se protiv njih vodi istraga zbog "djela koja su se dogodila neposredno prije smrti žrtve".

Prema izvještajima belgijskih medija, djevojčica je 15. maja dogovorila susret s muškarcem na groblju u Ghentu. Međutim, navodno je stigao s još četvoricom osumnjičenih i napao žrtvu. Slike iz napada prenesene su i na društvene mreže.

- Cijeli joj se svijet srušio - rekao je njezin otac flamanskom listu Het Nieuwsblad.

Slučaj je doveo do snažnog odgovora belgijskih političara, a državna sekretarka za ravnopravnost Sarah Schlitz obećala je da će poduzeti mjere kako bi spriječila dijeljenje slika seksualnog napada na mreži.

- Distribucija takvih slika na društvenim mrežama nije samo nepodnošljiva, već je i potpuno ilegalna. To jednostavno ne bi trebalo biti moguće - rekla je.

Liesbet Stevens, stručnjak za rodnu ravnopravnost, rekao je za VRT News da ovaj napad "nažalost nije izolirani slučaj", napominjući da se svake godine u Belgiji prijavi oko 200 grupnih silovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.