open-navfaktor-logo
search
Farmaceutski div
Pfizer objavio koliko je zaradio od vakcina i lijeka protiv COVID-19
Američki farmaceutski div Pfizer potvrdio je u utorak procjene godišnjih prihoda od vakcina i tablete protiv COVID-19, prvi puta otkako su ih pustili u prodaju.
03.05.2022. u 18:03
get url
text

Kompanija je objavila da u ovoj godini očekuje 22 milijarde dolara od prodaje tablete protiv covida Paxlovid. Do sada su isticali da ta procjena bazira na tek djeliću njihovih ovogodišnjih proizvodnih kapaciteta.

Prihod od vakcina koji su razvili u saradnji s njemačkim BioNTechom trebao bi iznositi 32 milijarde dolara, u skladu s dosadašnjom prognozom. Blago su snizili prognozu ovogodišnje prilagođene dobiti, sa 6,35 do 6,55 na 6,25 do 6,45 dolara po dionici, zbog troškova akvizicija i ključnih plaćanja.

Njihovo uključivanje u prognoze zatražila je od nekoliko farmaceutskih kompanija američka Komisija za vrijednosne papire i berze.

Izvršni direktor Pfizera Albert Burla istaknuo je pojačanu potražnju za Paxlovidom u SAD-u u posljednje vrijeme.

- Općenito očekujemo da će novi trendovi poboljšanog pristupa (Paxlovidu) i upiti vlada u uvjetima mutiranja virusa i novih valova zaraze širem svijeta rezultirati rastom narudžbi u sljedećim mjesecima - rekao je Bourla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.