open-navfaktor-logo
search
Skandal trese EK
Phil Hogan, jedan od najmoćnijih povjerenika, dao ostavku zbog koronapartija
Phil Hogan, evropski povjerenik za trgovinu, podnio je ostavku nakon što su mediji otkrili da je prisustvovao nezakonitom "koronapartyu".
26.08.2020. u 21:43
get url
text

Ovaj irski političar sa dužnosti u Evropskoj komisiji povlači se usljed skandala nazvanog "golfgate" jer je prisustovao večeri nakon partije golfa na kojoj je bilo više ljudi nego što je dopušteno radi koronavirusa.

Kako javlja Politico, Hoganova odluka da odstupi snažan je udarac za Evropsku komisiju, s obzirom na to da se radi o jednoj od najvažnijih pozicija u Bruxellesu.

Šezdesetogodišnji političar u početku je, kada je u irskim medijima objavljeno da je učestvovao na "koronapartiju", odbijao izvinuti se zbog evidentnog propusta, ali irska javnost je žestoko kritizirala njegov postupak, kao i činjenicu da su u njegovom društvu bili brojne sudije i visokopozicionirani javni dužnosnici.

Hoganova sudbina bila je zapečaćena kada ga je irski premijer pozvao na odgovornost, rekavši da "mora preispitati svoju poziciju" u ovom skandalu.

Njegova ostavka, podsjeća Politico, ostavlja predsjednicu Evropske komisije, Ursulu von der Leyen, u situaciji u kojoj mora presložiti svoj kabinet, a pritom ni Irska nema nikakvu garanciju da će dobiti isti resor, koji joj je važan zbog bliskih veza sa Velikom Britanijom u kontekstu Brexita.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.