open-navfaktor-logo
search
Suočen sa optužbama
Pilot jeo "lude gljive", pa pokušao ugasiti motore dok je avion bio u zraku
Zapanjujući novi detalji pojavili su se o zastrašujućem incidentu u avionu Alaska Airlinesa u kojem je pilot koji nije bio na dužnosti optužen da je pokušao ugasiti motore usred leta.
25.10.2023. u 22:41
get url
text
Joseph Emerson, pilot
Joseph Emerson, pilot

Joseph David Emerson, koji je u nedelju bio na putu da leti drugim avionom, nije spavao 40 sati i razgovarao je o upotrebi psihodeličnih gljiva, navodi se u krivičnoj prijavi.

U trenutku incidenta, kapetan Emerson koji nije bio na dužnosti sjedio je na sjedištu za skok u pilotskoj kabini, koje se nalazi u kokpitu, saopćila je Alaska Airlines.

Emerson je sa pilotima razgovarao u "ležernom razgovoru" prije nego što je navodno pokušao "da zgrabi i povuče dvije crvene vatrene ručke koje bi aktivirale sistem za gašenje požara u hitnim slučajevima i prekinule gorivo za njegove motore", rekli su tužioci.

Navodno je rekao: "Nisam u redu" i dohvatio crvene ručice vatre, navodi se u krivičnoj prijavi.

Ali Emerson "nije bio u mogućnosti" da povuče crvene T-ručice do kraja i potpuno aktivira gašenje motora jer su se piloti "hrvali s Emersonom".

Od trenutka kada je Emerson rekao: "Nisam dobro" do izlaska iz kokpita prošlo je oko 90 sekundi.

Sistem za gašenje požara u avionu sastoji se od ručke T-ventila za svaki motor, a ako su te ručke potpuno aktivirane, ventil u krilu se zatvara kako bi se zatvorilo gorivo u motor, saopćila je Alaska Airlines.

- Brza reakcija naše posade da resetuje T-ručice osigurala je da snaga motora nije izgubljena - rekli su iz Alaska Airlinesa.

Navodno je policajcima rekao da je konzumirao psihodelične gljive 48 sati prije incidenta, da se šest godina borio sa depresijom i da mu je prijatelj nedavno preminuo.

FBI istražuje kada je tačno navodno uzeo gljive, navodi izvor upoznat sa istragom. Pokušavaju otkriti je li ovo bio psihodelični izlet, kriza mentalnog zdravlja ili nešto drugo, rekao je izvor.

- Nismo znali da se ništa dešava sve dok se stjuardesa nije uključila na zvučnik i objavila da je došlo do vanredne situacije i da avion mora odmah da sleti - rekao je putnik Aubrey Gavello za ABC News. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.