open-navfaktor-logo
search
Akcija spašavanja
Planinar na Prenju pao s deset metara visine, s višestrukim prelomima "izvukao" ga helikopter EUFOR-a
Na planini Prenj teško je povriejđen planinar kada je jučer pao s visine od desetak metara, te zadobio višetstruke prelome.
14.10.2023. u 08:48
get url
text
Akcija spašavanja na Prenju
Akcija spašavanja na Prenju

Iz Gorske službe spašavanja Prenj saopćili su jutros da su ga spasioci uspjeli pronaći i zbrinuti, a potom spustiti na pristupačnije mjesto kako bi ga helikopter mogao transportovati. 

- Hvala Bogu spašen je još jedan ljudski život.

Dana 13. oktobra u 14.40 sati, kolega iz GSS Novi Grad Sarajevo je obavijestio našu službu da je dobio informaciju da se na lokalitetu vrha Osobac, planina Prenj nalazi teško povrijeđen planinar koji je alpinističkim smjerom peo Osobac i pao sa visine od desetak metara te zadobio višestruke prelome. Odmah po dojavi na teren izlazi osam pripadnika GSS Prenj Konjic od kojih su tri medicinara, dok ostali članovi čekaju u pripravnosti za nove zadatke po ovom događaju.

Nakon što su ga uspjeli locirati i pronaći, naš medicinski tim je medicinski zbrinuo unesrećenog. Konstatovani su mu višestruki prelomi ruku, nogu i karlice. S obzirom  na to da se unesrećeni nalazio na nepristupačnom mjestu, uz pomoć sistema je spušten na pristupačno mjesto gdje su bolji uvjetii za eventualni dolazak helikoptera.

Nakon procedure koja je morala biti provedena, na mjesto nesreće je stigao helikopter EUFOR-a koji je unesrećenog transportovao do medicinske ustanove. Spasilački tim GSS Prenj se u 2 sata iza ponoći vratio u Grad Konjic gdje je izvršen kratki debrifing, nakon kojeg su se svi uputilii svojim kućama. Narednih dana nakon odmora slijedi analiza akcije - saopćili su. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.