open-navfaktor-logo
search
Hrvatski premijer
Plenković o presudi "Kovačević": Zauzimat ćemo se i dalje za legitimno predstavljanje u BiH
Nakon završetka sjednice Vlade Republike Hrvatske, koja je održana jučer, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se i na presudu Evropskog za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića.
01.09.2023. u 08:37
get url
text

- Ranije sam se sastao sa generalnom sekretaricom Vijeća Evrope Marijom Pejčinović-Burić. Primili smo na znanje odluku Evropskog suda za ljudska prava. Primili smo na znanje ovu presudu, ali isto tako ponavljamo vrlo jasno da ćemo se zauzimati za legitimno predstavljanje i jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u BiH. Protiv smo politike i prakse nametanja hrvatskom narodu drugih predstavnika u najviša tijela. To se opetovano ponavlja sa izborom članova Predsjedništva i to već četiri puta u posljednjih 16 godina se dogodilo - rekao je Plenković.

Pozvao je sve političke aktere da nastave rad na izmjeni Izbornog zakona BiH te, kako je naveo, da se poštuje ustavno načelo ravnopravnosti i nediskriminacije svih konstitutivnih naroda.

- Mi smo država koja se snažno zalaže za novu fazu institucionalnog odnosa između BiH i EU-a, a to je otvaranje pregovora. O tome sam razgovarao sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto na Bledu - istakao je Plenković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.