open-navfaktor-logo
search
Ubijeni bez razloga
Počela ekshumacija civila iz masovne grobnice u Buči
Forenzički timovi počeli su danas ekshumirati tijela iz masovne grobnice u ukrajinskom gradu Buča. Tijela civila koji su poginuli tokom ruske invazije stavljali su u crne plastićne vreće i poredali ih ispred grobnice, prenosi AFP.
08.04.2022. u 18:25
get url
text

Ruslan Kravčenko iz ureda tužilaštva u Buči rekao je da su ekshumirali 20 tijela, od kojih je 18 imalo rane od vatrenog oružja i gelera. Rekao je da su dvije žene identificirane, a jedna od njih je radila u supermarketu u centru grada.

- Postoje svjedoci koji mogu potvrditi da su ove ljude ubile ruske snage i to bez ikakvog razloga. Samo su hodali ulicom ili su bili u procesu evakuacije - rekao je Kravčenko za Reuters.

Kazao je da će forenzički istražitelji raditi na tome da stvore kompletnu sliku o onome šta se događalo ljudima koje su danas ekshumirali iz masovne grobnice.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU) Josep Borrell, premijer Slovačke Eduard Heger i delegacija evropskih parlamentaraca posjetili su danas Buču, u kojoj je ukrajinska vojska ponovo uspostavila kontrolu.

- Von der Leyen i delegaciji sam pokazao užas koji je ruska vojska počinila nad ukrajinskim civilima. Neprijatelju nikad nećemo oprostiti ove zločine. S evropskim partnerima sarađujemo kako bi napadač što prije bio zaustavljen - saopćio je premijer Ukrajine Denis Šmihal na mreži Telegram.

Otkako se ruska vojska povukla iz Buče prošle sedmice, ukrajinski dužnosnici kažu da su pronađene stotine mrtvih civila.

Zamjenik gradonačelnika Buče rekao je da je ubijeno više od 360 civila, a oko 280 njih su sugrađani zakopali u masovnu grobnicu.

Reuters nije uspio nezavisno potvrditi ove cifre. Zapad je ubistva civila u Buči osudio kao ratni zločin.

Kremlj je saopćio da su optužbe da su ruske snage ubile civile u Buči "monstruozna laž" usmjerena prema tome da se ocrni ruska vojska.

Rusi odbacuju dokaze o ubistvima civila u Buči kao "cinično spletkarenje Ukrajine i njenih zapadnih pristaša", za koje Moskva tvrdi da ih je obuzela antiruska paranoja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.