open-navfaktor-logo
search
Od 24. do 26. augusta
Počinje ljetna škola za učenike iz Srebrenice u organizaciji Fondacije "Alija Izetbegović"
Fondacija "Alija Izetbegović" u saradnji sa UG "Djeca Srebrenice – Nove generacije" i uz podršku BH Telecoma 24. augusta  organizira prvu ljetnu školu za učenike 8. i 9. razreda sa područja Srebrenice, a tema je historija i identitet.
23.08.2021. u 14:10
get url
text

Cilj ljetnje škole, koja se održava u okviru projekta Fondacije "Alija Izetbegović u očima djece i mladih", je da ličnost i život prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH približi mladima.

Djeca će kroz trodnevnu ljetnu školu, koja će trajati od 24. do 26. augusta, izučavati historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, bosanski jezik i život Alije Izetbegovića.

Generalni sekretar Fondacije Muhamed Mulahmetović je pojasnio da će tokom boravka u Sarajevu, djeca iz Srebrenice imati priliku da se detaljnije upoznaju sa historijom Bosne i Hercegovine, naročito onom koja se odnosi na period '92–'95, zatim historijom bosanskog jezika, kao i sa intelektualnim naslijeđem Alije Izetbegovića.

- Kroz kratke, ali sadržajne i interaktivne radionice, pokušat ćemo unaprijediti znanje koje učenici posjeduju iz navedenih oblasti. Za njih smo pripremili i različite zabavne aktivnosti kako bi im ova posjeta ostala u što ljepšem sjećanju – istakao je.

Učenici će posjetiti i kulturno-historijske znamenitosti Sarajeva kako bi se dodatno upoznali sa svojom prošlošću i identitetom.

Ovo je prva u nizu ljetnih škola koje Fondacija planira za učenike sa teritorije cijele BiH, ali i omladinu iz bh. dijaspore, kada se stvore uslovi za takvu vrstu projekta, saopćeno je iz Fondacije "Alija Izetbegović".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.