open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Pod prijetnjom pištoljem platio im 50.000 eura za život: Rastoderu i Ćatiću po 27 mjeseci zatvora za iznudu
Općinski sud u Sarajevu u ponovljenom postupku pravosnažno je osudio Enisa Rastodera i Armina Ćatića zbog krivičnog djela iznuda i osudio ih na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i tri mjeseca.
16.06.2022. u 11:24
get url
text

Presuda je u postupku po žalbama branilaca optuženih, kao i Kantonalnog tužilaštva KS, potvrđena od Kantonalnog suda u Sarajevu, čime je postupak pravosnažno okončan.

Oni su osuđeni da su u periodu od juna do septembra 2018. godine, prisiljavali A. H., vlasnika firme Pristine apps sa sjedištem u Sarajevu da im pod prijetnjom pištoljem isplati iznos od 100.000 eura kao cijenu njegovog života, a kako on nije imao taj iznos ponudio im je 50.000 eura.

Taj iznos oštećeni im je i platio za cijenu svoje slobode, da bi nekoliko mjeseci kasnije od njega ponovo tražili iznos od 50.000 eura, koje on nije imao, te im je tom prilikom ponudio 15.000 eura, a ta predaja novca nikad nije ralizirana.

Rastoder i Ćatić uhapšeni su u decembru 2018. godine u akciji kodnog imena Coints.

Prema navodima iz optužnice Tužilaštva KS, oni su se dogovorili da od A. H. iznude novac pošto su znali da ga ima.

Njih dvojica su prisiljavali oštećenog na predaju novca na način da su se najprije Rastoder i Ćatić (koji je kao poslovni saradnik A. H. imao informaciju o iznosu novca koji je kod sebe imao na računu), dogovorili da Rastoder 21. juna uđe u stan oštećenog.

VEZANI TEKST - Rastoderu i Ćatiću devet godina zatvora zbog iznude 50.000 eura

Rastoder se teretio da je sa crnom maskom na glavi uz upotrebu pištolja napao oštećenog tako što ga je prvo udario vratima od ostave, a potom mu prislonio pištolj na čelo, te zaprijetio i zatražio od njega da mu da sav novac koji ima. Potom je rekao da u roku od 15 dana sakupi 50.000 eura, jer mu toliko vrijedi život. A. H. mu je iz straha za život dao 200-300 KM koje je imao kod sebe.

Potom je Rastoder zvao oštećenog na posao, u trenutku kad je tu bio Ćatić, zahtjevajući da razgovara s "bilderom" Ćatićem koji je u tom trenu bio pored prozora. Nakon toga je Ćatić prenio upute Rastodera da mu Ćatić donese 50.000 eura A. H. iza Argelini bara.

Kad je 24. septembra Rastoder tražio novu sumu novca, Ćatić je insistirao da u vozilo uđe i A. H. ali je ovaj to odbio, tako da nije došlo do druge primopredaje.

Prvostepenom presudom Općinskog suda u sarajjevu bile su im izrečene kazne od po četiri i po godine zatvora, ali su im novom presudom te kazne upola umanjene.

Pravosnažnom presudom se osuđeni obavezuju da nadoknade oštećenom naterijalnu štetu u iznosu od 99.237,50 KM, uz dodatno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 5.700,00 KM u korist budžeta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.