open-navfaktor-logo
search
Zemljotres u Trskoj
Pod ruševinama bio 32 sata: Propao sam dva sprata, nisam znao je li dan ili noć, imao sam samo 32 masline
Razorni zemljotres na jugu Turske u ponedjeljak rano ujutro u Hatayu je zatekao Yuksela Ergita, koji je u ovaj grad doputovao službeno.
11.02.2023. u 10:30
get url
text
zemljotres u Turskoj, spašavanje,  Yuksel Ergit
zemljotres u Turskoj, spašavanje, Yuksel Ergit

Hotel u kojem je bio smješten se urušio, a Ergit je spašen nakon 32 sata provedena pod ruševimana i trenutno je hospitaliziran u Gradskoj bolnici Bilkent u Ankari.

U razgovoru za Anadoliju Ergit se prisjetio noći zemljotresa kazavši da se u prvom momentu sakrio ispod stola u hotelskoj sobi.

- Iz sobe u kojoj sam boravio propao sam dva sprata niže. U ruci mi je ostao zaboden metalni dio stola, a na meni je bio dvosjed, na kojem je opet bilo drugih krhotina. U tom stanju sam čekao spašavanje. Prvi put u život sam osjetio ovakav potres - ispričao je Ergit.

Ergit je kazao da je čuo glasove još nekih preživjelih pa je s njima uspostavio kontakt.

Kako je rekao, dovikivali su se u mjeri koliko je to bilo moguće, usred straha i boli od povreda, a svojim je sagovornicima poručio da će neko sasvim sigurno doći da ih spasi.

U akciji njegovov spašavanja, kako je rekao, učestvovao je njegov otac i radne kolege, koji su došli iz Ankare, da pomognu spasiocima.

- U ruševini u kojoj sam se nalazio imao sam slabu preglednost situacije. Nisam znao je li dan ili noć. Imao sam osjećaj kao da sam tu zarobljen već 10 dana. Pokušavajući laktom da odgurnem cigle oko sebe, osjetio sam vrećicu od najlona, povukao sam je i vidio da je u njoj tačno 12 maslina. Povremeno sam ih jeo, jednu po jednu. Trideset dva sata kasnije sam izvučen ispod ruševina - prisjetio se Ergit.

Njegov otac Sukru Ergit je rekao da je po saznanju za potres odmah krenuo put Hataya, jer je znao da mu je sin tamo.

- Njegovo spašavanje je čudo. Allah mi je po drugi put dao mog sina, prvi put kad se rodio, i sada kada je spašen. Neka Allah podari strpljenje i milost našem narodu i neka sačuva našu državu - kazao je.

Najmanje 20.665 osoba je poginulo, a 80.088 je spašeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turske, potvrdila je Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Iz AFAD-a je navedeno da je nakon dva razorna zemljotresa u Kahramanmarasu zabilježeno 1.666 naknadnih zemljotresa.

Iz područja pogođenih zemljotresom u druge dijelove zemlje evakuisane su 86.754 osobe.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.