open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica: Jackson i Agbor krijumčarili migrante iz Afrike preko BiH u EU
Tužilaštvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, otkrili su i dokumentirali krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU-a, u čijem izvršenju su počinioci koristili dokumente i isprave Francuske i Italije, koje su pripadale trećim osobama.
16.06.2020. u 09:03
get url
text

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Jackson Ndipa, rođen 1968. godine u Kamerunu, nastanjen u Francuskoj i Agbor Donatus Eta, rođenog 1979. godine u Kamerunu, državljanin Kameruna. Njih dvojica nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su tokom 2019. i početkom 2020. godine, sa više njima poznatih osoba, na teritoriji Kameruna, Francuske i Bosne i Hercegovine, djelujući kao organizirana grupa, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovali državljane Kameruna, obećavajući im da će im za novčane iznose između 4.500 i 7.500 eura, omogućiti odlazak u zemlje na području Evropske unije.

U optužnici se navodi, da su optuženi krijumčarenim migrantima, pribavili vize u diplomatskom predstavništvu BiH u Egiptu, pod krinkom namjere posjete BiH radi vjerskog turizma, da bi po dolasku u BiH, organizirali smještaj ilegalnih migranata na području Konjica, te pokušali organizirati njihov odlazak iz BiH kopnenim i zračnim putem, uručivši im putne isprave Francuske i Italije, koje su glasile na druge osobe.

U ovoj namjeri, većina ilegalnih migranata je otkrivena i spriječena prilikom pokušaja odlaska iz BiH krajem januara ove godine.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.