open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv dvije osobe za ratni zločin u Kotor-Varoši
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mirsada Smajića, zvanog Mire, rođenog 1964. godine u Kotor-Varoši, nastanjen u Hrvatskoj i Nijaza Smajića, zvanog Niče, rođenog 1961. godine u Kotor-Varoši, nastanjen u Hrvatskoj zbog ratnog zločina u mjestu Serdari. 
28.12.2022. u 11:02
get url
text

Oni se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u svojstvu pripadnika struktura Teritorijalne odbrane RBiH na području Kotor-Varoši, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštitu civilnih osoba za vrijeme rata.

Terete se da su, zajedno sa drugim osobama, sudjelovali u napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području mjesta Serdari, Kotor-Varoš, 17.9.1992. godine, te kada su došli do kuće u kojoj su se nalazili civili srpske nacionalnosti iz obitelji Serdar, Tepić i Bencuz, među kojima starije osobe, djeca i jedna trudnica, bacilli eksplozivnu napravu u kuću, da bi nakon toga pucanjem iz vatrenog oružja, nasilno ušli u objekat i pucanjem iz vatrenog oružja, ubili civilne žrtve, ukupno sedam osoba, dok su dvije osobe teško ranjene, ukuljučujući i ženu u petom mjesecu trudnoće.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 16 svjedoka, 2 stručna vještaka i prilaganjem više desetaka materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.