open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Podignuta optužnica protiv trojice bh. državljana za krijumčarenje ljudi
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje
22.05.2019. u 10:24
get url
text

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Harisa Karamehmedovića, rođenog 1968. godine u Sarajevu, Damira Miličevića, rođenog 1981. godine u Ljubuškom i Jasmina Kajanije, rođenog 1975. godine u mjestu Ljubača, općina Konjic.

U optužnici se navodi da su tokom 13/14. augusta 2018. godine, prvooptuženi Haris Karamehmedović kao organizator, a ostali optuženi kao članovi grupe, radi sticanja lične materijalne koristi za ugovoreni novčani iznos od 7.500 eura,  organizovali prihvat i nedozvoljeno prevođenje šest ilegalnih migranata, od kojih jedna maloljetna osoba, državljane Irana, a sve sa ciljem organizacije njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja iz BiH u R Hrvatsku, do krajnjeg odredišta Italije.

Optuženi Haris Karamehmedović, zajedno sa Jasminom Kajanijom, tereti se da je navedenog dana izvršio prihvat migranata u Mostaru, uzeo prethodno dogovoreni novčani iznos,  a potom optuženi  Damir Miličević ih preuzeo i prevezao putničkim motornim vozilom ilegalno preko državne granice BiH na teritoriju  Hrvatske  te ostavio na njemu poznatoj lokaciji.

U daljoj namjeri su spriječeni i otkriveni od policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Navedene radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdužnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.