open-navfaktor-logo
search
300 milijardi dolara
Podjele unutar G7 oko zapljene zamrznute ruske imovine
Francuski ministar finansija Bruno Le Maire u srijedu je javno osporio stav američke kolegice Janet Yellen da bi bilo legalno unovčiti oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, otkrivajući duboke podjele među zemljama Grupe sedam.
28.02.2024. u 21:28
get url
text

Le Maire je, govoreći nakon sastanka finansijskih zvaničnika G7, odbacio stav Sjedinjenih Država i kazao da je Francuska uvjerena da ne postoji dovoljna osnova u međunarodnom pravu za nastavak tih aktivnosti i da je potreban daljnji rad.

Rekao da bi svi takvi potezi trebali biti u potpunosti potkrijepljeni međunarodnim pravom i potrebna je podrška svih članica Grupe 20 velikih ekonomija - koja uključuje Rusiju, Kinu i druge zemlje koje su kritične prema Sjedinjenim Državama.

Zvaničnici G7 godinu dana se bore da pronađu dogovor o tome šta da rade s ruskom suverenom imovinom imobiliziranom nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022., a čelnici G7 tražili su moguća rješenja do juna.

Njihova ovosedmična debata na marginama sastanka ministara finansija iz velikih globalnih ekonomija G20 u Sao Paulu pokazala je da još "treba preći priličnu razdaljinu", prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.