open-navfaktor-logo
search
Goražde
Poginuli izvlačeći jedan drugog: Odata počast pripadnicima interventnog voda 31. DUB
Jedan je poginuo, a u pokušaju da ga izvuku, ginu i drugi, treći i četvrti. Izgubili smo tada četiri velika borca i dobra momka
29.10.2018. u 15:18
get url
text

U organizaciji Udruženja veterana rata, zelenih beretki i patriotske lige Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) danas je u Goraždu obilježena 26. godišnjica pogibije istinskih heroja odbrane ovog dijela BiH.

U Donjoj Lijesci kod Višegrada 29. oktobra 1992. godine poginuli su Haso Bešo, Zaim Iković, Enes Bezdrob i Bekto Gacka, pripadnici interventnog voda 31. Drinske udarne brigade (DUB). Njihovi saborci, prijatelji i zvaničnici na šehidskom mezarju Kolijevke položili su cvijeće te učenjem Fatihe odali počast poginulim herojima.

- Riječ je o ljudima koji su među prvima stali u odbranu ovih prostora. Taj vod je nosio aktivnosti odbrane u početku rata, prvenstveno prvih dana tokom zauzimanja hotela "Gradina", čišćenja snajperista po gradu, do fočanskog i rogatičkog ratišta. Oni su ginuli izvlačeći jedan drugog i to je jedinstven primjer. Jedan je poginuo, a u pokušaju da ga izvuku, ginu i drugi, treći i četvrti. Izgubili smo tada četiri velika borca i dobra momka - kazao je ratni komandant 31. DUB-a Abduselam Sijerčić.

Za doprinos u odbrani ovih prostora od agresije 1995. godine Bekto Gacka i Enes Bezdrob odlikovani su najvišim ratnim priznanjem značkom "Zlatni ljiljan".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.