open-navfaktor-logo
search
O stanju u Americi
Pogledajte: Kada su ga pitali o Trumpovom ponašanju, kanadski premijer odšutio više od 20 sekundi
Na novinarsko navaljivanje da komentira ponašanje Donalda Trumpa u antirasističkim protestima, kanadski premijer Justin Trudeau ostao je u utorak šutjeti više od 20 sekundi, nakon čega je rekao da Kanađani "užasnuti" prate stanje u Sjedinjenim Državama.
03.06.2020. u 11:32
get url
text

Na dnevnoj press konferenciji novinar ga je upitao što misli o izjavi američkog predsjednika dan ranije u kojoj je zaprijetio da će u pomoć pozvati vojsku kako bi zaustavio nerede te o ispaljivanju suzavca u Washingtonu kako bi Trump mogao doći pred crkvu i fotografirati se.

Novinar ga je upitao i zašto sistemski odbija komentirati ponašanje Donalda Trumpa s kojim je u zamršenim odnosima i kakvu poruku to šalje stanovništvu.

Premda je obično brz u odgovorima na novinarska pitanja, Trudeau je zastao i odgovorio tek nakon više od 20 sekundi.

- Užasnuti smo i zaprepašteni dok pratimo što se događa u SAD-u - rekao je napokon, ponavljajući prošlosedmičnu izjavu o širenju nasilnih protesta u toj zemlji nakon smrti Georgea Floyda za koju je odgovoran bijeli policajac.

- Ovo je trenutak kada ljude treba ujediniti - dodao je Trudeau, ne spominjući ime američkog predsjednika.

- Ovo je trenutak u kojem treba slušati i doznati koje su to nepravde koje, uprkos napretku, postoje već godinama, pa i desetljećima.

Trudeau je, kao što je činio i ovih dana, ponovio da u Kanadi još puno toga treba učiniti u suzbijanju rasizma.

- I mi u Kanadi imamo velike izazove: sistemsku diskriminaciju, što znači da se naši sistemi, institucije, mjere, sve što provodimo, ne odnose na jednak način prema svim Kanađanima -  rekao je Trudeau.

Usto je upozorio da nije dobro uspoređivati se sa susjednom Amerikom pozivajući da se "ne gleda samo na razlike u odnosu na SAD i kaže: 'Ah, ovdje je puno bolje'".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.