open-navfaktor-logo
search
Civili kažnjavaju lopove
Pogledajte šta se radi s pljačkašima koji iskorištavaju ratni haos u Ukrajini
Rat u Ukrajini neki iskorištavaju za pljačku, ali dok su oružane snage zauzete odbijanjem ruskih napada, stvar su u svoje ruke preuzeli civili.
09.03.2022. u 14:32
get url
text
Ukrajina
Ukrajina

Muškarac koji je navodno uhvaćen kako tokom ruskih napada pljačka po Kijevu, za kaznu je vezan za stub javne rasvjete.

Fotografije snimljene u glavnom gradu Ukrajine pokazuju kako se ponosni Ukrajinci bore protiv kriminalaca koji žele iskoristiti trenutni haos. Izvještaji o pljačkama širom zemlje stižu od početka invazije, a kriminalci ciljaju supermarkete, benzinske pumpe i banke. 

Dok su oružane snage bile okupirane odbijanjem ruskih osvajača, civili su preuzeli na sebe da pokušaju riješiti problem pljački i sve to objavljuju na društvenim mrežama.

Mnogi prikazuju ljude vezane za bandere ulične rasvjete ili telefonske stubove, a neki pored njih imaju kartonski znak koji označava da su pljačkaši. Neki su čak bili pretučeni i prisiljeni da se skinu goli na snijeg.

Ali po ratom razorenoj zemlji ne pljačkaju samo civili. Ruski vojnici također su viđeni kako pljačkaju supermarkete i banke dok napreduju dalje u zemlju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošle sedmice da borbe uzimaju danak na moral ruskih vojnika, koji "ulaze u trgovine i pokušavaju pronaći nešto za jelo".

Video snimke podijeljene na društvenim mrežama pokazuju kako ruske snage pljačkaju gradove kroz koje prolaze.

Neki su tvrdili da su zarobljeni Rusi uz sebe imali obroke čiji je datum isteka još 2015. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.