open-navfaktor-logo
search
Na električnoj stolici
Pogubljen Amerikanac koji je prije skoro 30 godina zapalio bivšu djevojku
Prema sudskim dokumentima, Hall je polio svoju bivšu djevojku benzinom i zapalio je u svom "nissan pulsaru" tokom noći 16. aprila 1992. godine nakon svađe
06.12.2019. u 08:35
get url
text
Zatvor
Zatvor

Muškarac iz Tennesseeja koji je proglašen krivim za ubistvo svoje bivše djevojke tako što ju je zapalio u svom automobilu prije skoro 30 godina pogubljen je na električnoj stolici u Nashvilleu.

Pedesetčetverogodišnji Lee Hall proglašen je mrtvim jučer u 19.26 po lokalnom vremenu u zatvoru maksimalne sigurnosti Riverbend u Nashvilleu.

Na smrt je osuđen 1992. zbog ubistva 22-godišnje Traci Crozier. Guverner Tennesseeja Bill Lee kazao je ranije da neće poduzimati nikakve mjere u ovom slučaju.

Osuđeni Hall je podnio nekoliko neuspjelih pravnih prigovora pred državnim i saveznim sudovima nakon osude za namjerno ubistvo i podmetanje požara. Vrhovni sud u Tennesseeju ove je sedmice odbio njegov posljednji zahtjev za odgodu izvršenja, koju je tražio jer je smatrao da je jedna od porotnica bila pristrana jer je bila žrtva porodičnog nasilja.

Hall je izabrao da se smrtna kazna izvrši na električnoj stolici te je tako bio četvrti osuđeni američki zatvorenik koji je na taj način pogubljen od prošle godine. Tennessee je 2014. ponovno počeo koristiti električnu stolicu za izvršenje smrtne kazne, a koja će se koristiti ako je zatvorenik izabere ili ako smrtonosna injekcija ne bude dostupna.

Prema sudskim dokumentima, Hall je polio svoju bivšu djevojku benzinom i zapalio je u svom "nissan pulsaru" tokom noći 16. aprila 1992. godine nakon svađe. Hall je bio 20. zatvorenik u SAD-u i treći u Tennesseeju koji je pogubljen ove godine, prema informativnom centru za smrtnu kaznu, prenosi Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.