open-navfaktor-logo
search
Predsjednica FERK-a
Pokrajčić: Neće poskupjeti struja za domaćinstva, ali hoće tržišna struja
Predsjednica Regulatorne agencije za električnu energiju Federacije BiH - FERK Sanela Pokrajčić izjavila je u četvrtak kako eklektična energija neće poskupjeti za domaćinstva, ali će porasti cijena tržišne struje.
14.10.2021. u 14:37
get url
text

Pojasnila je kako FERK do sada nije dobio zahtjeve za promjenu cijene električne energije niti od Elektroprivrede BiH niti od Elektroprivrede HZHB.

- I mi smo iz medija čuli kako se spremaju određena poskupljenja i to u nekim enormnim iznosima. Međutim, radi se o tržišnoj opskrbi - kazala je Pokrajčić.

Podsjetila je kako je tržište u BiH od 2015. potpuno otvoreno i da svi kupci mogu kupovati električnu energiju na tržištu od opskrbljivača kojeg oni sami izaberu. Dodatno kupci iz kategorije domaćinstva i mali kupci pored toga što mogu birati na tržištu opskrbljivača, imaju pravo da od postojećih elektroprivreda nabavljaju električnu energiju po jasno utvrđenim cijenama na koje saglasnost daje FERK.

FERK je nadležan kada je u pitanju univerzalna usluga pod čijim okriljem su dvije elektroprivrede kao dva javna opskrbljivača, a koji su tu zadaću dobili odlukom Vlade FBiH, a mogu opskrbljivati kupce iz kategorije domaćinstva i male komercijalne kupce.

- Znači ovo najavljeno povećanje apsolutno se ne odnosi na te kupce nego se odnosi na ove druge kupce, a ti drugi kupci su oni koji su priključeni na srednjem naponu, visokom naponu i javna rasvjeta - pojasnila je Pokrajčić, dodavši kako je javna rasvjeta u niskom naponu, ali da je ona isključivo tržišna djelatnost.

Govoreći o kretanju cijena električne energije na mađarskoj berzi, Pokrajčić je istaknula kako je došlo do poremećaja na tržištu. Taj poremećaj dugo traje i nitko ne zna koliko će još trajati, dodala je.

Podsjetila je kako na tržištu električne energije u BiH od 18 tržišnih opskrbljivača samo su dva aktivna, i to "HEP Energija" d.o.o. Mostar i "Petrol BH Oil Company" d.o.o. Sarajevo.

Predsjednica FERK-a osvrnula se i na temu mini hidroelektrana (mHE), konkretnije gradnju mHE Zlate na Doljanki, kojoj je ljetos Kantonalni sud u Sarajevu poništio okolišnu dozvolu i vratio predmet na ponovni postupak.

- Mi smo izdali rješenje za konkretnu hidroelektranu i za istu tu elektranu je Udruženje građana "Za Doljanku" uputilo zahtjev za poništenje tog rješenja iz razloga što je došlo do poništenja okolišne dozvole. FERK ne može djelovati automatski nego FERK djeluje prema procedurama, tako da smo mi na prošloj sjednici donijeli zaključak kojim se nije uvažio zahtjev spomenutog udruženja građana da poništimo naše rješenje, jer je ono doneseno temeljem svih pravomoćnih dokumenata - navela je Pokrajčić.

Objasnila je kako FERK ne može biti inspekcijsko tijelo i ispitivati valjanost pravomoćnih dokumenata, stoga je donesen zaključak kojim FERK-ovo rješenje od prošle godine ostaje na snazi.

Istaknula je kako FERK prati rad svih imatelja dozvola i da jednako štiti sve sudionike u elektroenergetskom sektoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.