open-navfaktor-logo
search
Neredi u Čileu
Policajac optužen da je demonstranta bacio sa mosta, policija falsificirala izvještaj
Čileanski policajac optužen je za pokušaj ubistva nakon što je snimljen trenutak tokom protesta u kojem baca 16-godišnjeg dječaka s mosta.
06.10.2020. u 09:01
get url
text
Incident na protestima u Čileu
Incident na protestima u Čileu

Najmanje dva videozapisa prikazuju trenutak u kojem je Anthony Araya trčao sa grupom antivladinih demonstranata u petak u Santiagu, kada je policajac Sebastían Zamora prišao tinejdžeru s leđa i bacio ga preko mosta Pío Nono.

Araya je pao u korito rijeke Mapocho, najmanje sedam metara ispod mosta. Tinejdžer je u stabilnom stanju s povredama glave i frakturom zgloba.

- Policajac je prišao mladiću iza njegovih leđa, nasrnuo je na adolescenta, zgrabio ga podigavši ga preko ograde mosta Pío Nono, odakle ga je bacio u rijeku – kazala je glavna tužiteljica Ximena Chong.

Takođe je optužila policajce za falsifificiranje izvještaja sa mjesta događaja.

Zamora je priveden u subotu i pojavio se pred sudijom putem videokonferencije u nedjelju, kada mu je određen četveromjesečni pritvor. Sudija je također odlučio da je policajcima zabranjeno kontaktiranje Araye.

Desetine ljudi protestovali su u subotu ispred klinike u kojoj se liječi, osuđujući policiju i noseći natpise: "Nije pao, bacili su ga."

Incident je izazvao više zabrinutosti zbog policijskog ponašanja otkako su u Čileu prije godinu dana izbili protesti zbog širokog spektra socijalnih i ekonomskih problema. Oko 30 osoba je poginulo u neredima, a protiv policije su podneseni brojni navodi o kršenju ljudskih prava.

Međutim, Enrique Monrás, šef policije u zapadnom dijelu Santiaga, rekao je da je mladić izgubio ravnotežu i pao preko ograde mosta nakon što ga je policija pokušala uhapsiti. Pozvana su kola hitne pomoći kako bi mogla pružiti brzu pomoć, rekao je Monrás.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.