open-navfaktor-logo
search
Australija
Policajac pogodio dementnu staricu elektrošokerom, držala je hodalicu i nož za bifteke
Detektivi za ubistva u Australiji istražuju zašto se policajac osjećao toliko ugroženim od 95-godišnje žene, koja je držala pomagalo za hodanje i nož za bifteke, da je bilo potrebno da je pogodi elektrošokerom u njenom staračkom domu.
19.05.2023. u 18:21
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

Clare Nowland, prabaka s demencijom, nalazi se u kritičnom stanju u bolnici nakon što ju je u srijedu rano ujutru elektrošokerom pogodio stariji policajac kojeg je osoblje za njegu prozvalo u starački dom zbog dojave o štićeniku s nožem, piše CNN.

Peter Cotter, pomoćnik komesara policijskih snaga NSW-a, pokušao je objasniti postupke policajca na brifingu u petak, nakon što je pogledao video incidenta koji su snimile dvije policijske tjelesne kamere.

- U trenutku kada je bila napadnuta, obraćala se policiji. Iskreno je reći sporim tempom. Imala je okvir za hodanje. Ali imala je nož. Ne mogu dalje da govorim o tome šta je nekome prolazilo kroz glavu kada je koristio Taser (elektrošoker) - rekao je Cotter.

Zajednica je ogorčena događajima koji su se dogodili u Yallambee Lodgeu u Coomi, malom gradu oko 100 kilometara (južno od glavnog grada Canberre.

Andrew Thaler, predstavnik lokalne zajednice, rekao je da porodica starice, koja uključuje osmoro djece i desetke unučadi i praunučadi, naizmjenično bdije pored njene postelje.

- Mislim da neće biti oporavka. Taseri obaraju bikove i odrasle muškarce - rekao je Thaler.

Istakao je da Clare Nowland ima demenciju i živjela je u domu pet godina.

- Imala je dobre i loše dane, što je standard - dodao je Thaler, opisujući je kao fizički slabu.

- Ova žena nije mogla izdržati bez pomagala za hodanje. Ona nije tako jaka. Ima oko 43 kilograma i 1,58 metara. Ovo je sramota - istakao je.

Kako se sve odvijalo

Policija kaže da su pozvani na adresu u srijedu oko 4.15 sati zbog dojave da je stanar imao nož. Dva policajca pronašla su Clare Nowland u njenoj sobi, s nožem u ruci, rekao je Cotter tokom brifinga u petak.

- Pošteno je reći da je bila naoružana tim nožem. Riječ je o nožu za odreske sa nazubljenom ivicom koji je nekoliko sati ranije dobila u kuhinji staračkog doma - rekao je on.

Policija i bolničari su nekoliko minuta pregovarali s njom pozivajući je da baci nož, rekao je Cotter, ali "iz nekih razloga, Clare to nije učinila."

- Prišla je vratima gdje je bila policija, a policajac, jedini policajac, ispalio je taser - kazao je Cotter. 

Nowland je pala na zemlju i udarila glavom.

- Povreda koju je zadobila usljed udaranja glavom o pod učinila je da je trenutno vezana za krevet - dodao je Cotter.

Snimak neće biti objavljen

Video i audio incidenta snimile su dvije policijske tjelesne kamere, za koje je Cotter rekao da su se "suočavale".

- Vidio sam i razumijem šta sam vidio - rekao je Cotter, koji je dodao da snimak neće biti objavljen jer "nije u interesu javnosti".

Nowland je dobro poznata članica zajednice i privukla je pažnju lokalnih medija kada je otišla skakati padobranom kako bi proslavila svoj 80. rođendan. Ona je to ponovo uradila sa 85 godina, navodi Thaler.

Policajac koji je koristio svoj Taser nije identificiran osim kao stariji policajac s 12 godina iskustva, koji je sada smijenjen s dužnosti. Detektivi za ubistva su uključeni zbog ozbiljnosti incidenta, rekao je Cotter.

Ne bi spekulisao da li će policajac koji je ispalio Taser biti optužen.

Cotter je rekao i da se taseri, odnosno elektrošokeri, općenito koriste kao odbrambeni alat kada je nečiji život ugrožen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.