open-navfaktor-logo
search
Zanimljiv prijedlog
Poljoprivrednici u FBiH: Priča o 200 miliona KM dobro zvuči, ali...
Glavni odbor Stranke demokratske akcije je na subotnjoj sjednici u Sarajevu u jednom od 12 zaključaka pozvao Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da u 2023. godini značajnije pomogne poljoprivredicima.  
22.12.2022. u 07:53
get url
text

- Hitno poduzeti mjere s ciljem ublažavanja posljedica inflacije kroz pooštravanje kaznene politike za zloupotrebe pri formiranju cijena, nastavak pružanja jednokratne pomoći stanovništvu, te povećanje iznosa namijenjenog subvencioniranju poljoprivrednih proizvođača sa trenutnih 107 miliona KM na godišnjem nivou na 200 miliona KM - naveli su tada iz SDA.

Poljoprivrednici u entitetu FBiH pozdravljaju ovaj prijedlog, ali istovremeno ističu kako je trebalo reagovati i ranije.

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici: Vlada FBiH je osigurala rekordan iznos, u 2023. očekujemo 200 miliona KM za podsticaje

- Naravno, to bi značilo puno, ali je loše zašto se to nije radilo i prethodnih godina. Praktično, od pandemije koronavirusa moglo se značajno povećavati, da nismo ovisni o uvozu. Time bi se zaštitila i podigla domaća proizvodnja, jeli bi zdravije - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kako je to izostalo, naglašava Bićo, stanovnici BiH osuđeni su na jeftine proizvode iz inostranstva. 

- Države subvencioniraju poljoprivrednike kojima se isplati i po jeftinim cijenama prodavati proizvode u BiH. U inostranstvu znaju da je poljoprivreda dugoročna investicija koja se isplati, a ne socijalna kategorija - ističe Bićo.

Inače, u Livnu je održan sastanak predstavnika Udruženja poljoprivrednika FBiH i Seljačkog saveza FBiH.

- Naši zahtjevi su što prije usvojiti budžet za 2023. godinu kako bi se sačinili programi podrške poljoprivrednicima. Nas ne zanima ko je na vlasti, želimo da sredstva budu na vrijeme kako se ne bi došlo u situaciju da se kasni s proljetnom sjetvom. Također, zahtijevamo da u 2023. program podrške poljoprivredi iznosi 200 miliona KM - rekao je Bićo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.