open-navfaktor-logo
search
Po 300 KM i 600 KM
Pomoć EU-a: Do 10. novembra predaja dokumentacije u FBiH, šta sve treba, je li komplikovano
Javni poziv za pomoć najugroženijim domaćinstvima u Federaciji BiH u prevazilaženju energetske krize otvoren je do 10. novembra.
25.10.2023. u 07:52
get url
text

Radi se o jednokratnoj novčanoj pomoći od po 300 KM i 600 KM koja će biti uplaćena na račune korisnika koji se budu našli na konačnoj listi Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

VEZANI TEKST - Objavljen javni poziv za najugroženija domaćinstva u FBiH, ovo su uvjeti za dobijanje pomoći EU-a

Četiri su kategorije domaćinstava iz kojih će se aplicirati, predati dokumentacija u matičnim općinama i nadati se pomoći.

To su domaćinstva u kojima žive materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe kojima je u decembru 2022. godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć.

Zatim, domaćinstva u kojima žive djeca koja su, zaključno sa 31.5.2023. godine, ostvarila pravo na dječiji dodatak.

U treću kategoriju spadaju domaćinstva u kojima su najviše dva člana penzioneri čije penzije nisu više od zagarantovane za decembra 2022. godine gdje nijedan odrasli član domaćinstva tokom prošle godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovu radnog odnosa.

Četvrtu kategoriju čine domaćinstva u kojima su tokom 2022. godine jedno ili više maloljetne djece usljed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa jednim roditeljem koji nije ostvarivao primanja po osnovu radnog odnosa u 2022. godini viša od 543,00 KM.

Opći uvjeti za prijavu za pomoć su da osobe moraju biti državljani BiH, da je prebivalište na području FBiH i da nemaju registriranu samostalnu djelatnost.

Potrebna dokumentacija je čitko popunjen i potpisan prijavni obrazac koji mogu dobiti u općini. Zatim, CIPS-ove prijavnice za sve članove domaćinstva, izjava o broju članova domaćinstva koja treba biti ovjerena u općini i broj žiro računa.

Iz domaćinstava u kojima žive djeca sa samo jednim roditeljem treba se donijeti i smrtni list drugog roditelja ili rodni list djeteta u kojemu je upisana činjenica nepoznatog identiteta drugog roditelja.

Dokumentacija ne smije biti starija od šest mjeseci, a podnosi se u općinu gdje je osoba nastanjena.

Konačne liste kvalificiranih domaćinstava po osnovu ovoga Javnog poziva utvrđuje Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Iz ministarstva je ranije rečeno da nije isključeno da se pomoć podijeli do kraja godine, a da je krajnji rok do kraja aprila 2024. godine.

U manjem bh. entitetu RS pomoć je podijeljena još u septembru, a iznosila je 476 KM po domaćinstvu.

VEZANI TEKST - U FBiH se ne zna kada će početi podjela novčane pomoći najugroženijima dok je u RS-u već završena

Riječ je o pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini od 70 miliona eura koji su namijenjeni za direktno saniranje posljedica povećanih cijena energenata za privredu i ugrožena domaćinstva, do čega je došlo usljed globalne inflacije.

- Plašim se da će biti kašnjenja u tim isplatama i da će shodno tome značiti ljudima vrlo malo. Taj cijeli postupak se morao maksimalno pojednostaviti, a sve su prilike da nije. Nadam se da neće biti kao sa revizijom predmeta u slučaju ostvarivanja statusa roditelj-njegovatelj. Imali smo situaciju ukidanja tuđe njege i pomoći, a čekanje mjesecima za ostvarivanje prava - govori Alma Kratina, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Admir Čavalić, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu FBiH, kaže da je Javni poziv dosta kasnio.

- Izgleda da RS zaista brže ide po pitanju socijalnih karti, definisali su one kojima je pomoć zaista potrebna i brzo su realizirali mjeru. Kod nas se dosta kasni i to nije dobro. I ove četiri kategorije koje su objavljene, vidjet ćemo da li će se građani u njima prepoznati. Nadam se da poziv nije previše komplikovan kao i da ćemo podjelu pomoći imati do kraja godine - rekao je Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.