open-navfaktor-logo
search
Drugostepeni postupak
Ponovo se sudi Bogdanu Vajukiću: Kao dokaz svireposti predložen snimak izvlačenja tijela žrtve iz bunara
U Okružnom sudu u Banjoj Luci danas je počelo novo suđenje Bogdanu Vajukiću (23) iz Laktaša optuženom za teško ubistvo Gojka Veselića (76) počinjeno na svirep način.
27.07.2022. u 14:11
get url
text

Veselić je ubijen u januaru prošle godine. Starac je teško pretučen, a potom je njegovo tijelo bačeno u bunar.

U prvostepenom postupku Okružni sud je Vajukića osudio na deset godina zatvora, ali je sudsko vijeće prekvalifikovalo djelo i kaznu mu izreklo za tešku tjelesnu povredu sa smrtnom posljedicom. Međutim, Vrhovni sud RS-a je tu presudu ukinuo i predmet vratio na novi postupak.

Okružni tužilac Tanja Mrđa danas je u sudnici zatražila da se ponovo saslušaju svi svjedoci i vještaci, ali je sud to odbio.

VEZANI TEKST - Nasmrt pretukao starca, pa ga bacio u bunar: Bogdanu Vajukiću ukinuta presuda od 10 godina zatvora

Oštećeni u ovom predmetu, kćerka pokojnog Veselića i njen pravni zastupnik, predložili su da se u sudu pusti snimak izvlačenja tijela žrtve iz bunara, a koji su tokom uviđaja sačinili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice  MUP-a RS-a. Objasnili su da bi taj snimak dodatno ukazao na razmjere svireposti ovog zločina i težinu nanesenih povreda.

Odluka o izvođenju ovog dokaza bit će donesena na narednom ročištu, kada će najvjerovatnije biti iznesene i završne riječi tužilaštva i odbrane.

U optužnici se navodi da je 24. januara 2021. godine u periodu od 18.30 do 19.30 sati, u mjestu Koljani, općina Laktaši, u porodičnoj kući Veselića došlo do verbalnog sukoba između žrtve i optuženog.

Vajukić je zatim fizički napao starca i više puta ga udario zatvorenim pesnicama u predjelu glave i tijela, te mu "prignječio" grudni koš i trbuh.

Žrtvi je tako izazvao poremećaj disanja zbog obostranog višestrukog preloma rebara i nagnječenja pluća, te druge povrede usljed čega je nastupila smrt Veselića.

 - Potom se narednog dana vratio u kuću oštećenog gdje je pronašao njegovo  tijelo, skinuo mu donji veš i bacio ga u bunar u dvorištu porodične kuće – navodi se u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.