open-navfaktor-logo
search
Postavili barikade
Pooštrene mjere prije džume: Izrael ponovo uveo starosna ograničenja za Palestince koji žele klanjati u Al-Aksi
Izraelska administracija je ove sedmice, kao i prošle, uvela starosno ograničenje za one koji žele klanjati džuma-namaz u džamiji Al-Aksa.
20.10.2023. u 12:52
get url
text

Izraelska policija i prošli petak nije dozvolila mnogim Palestincima da uđu u Stari Grad, gdje se nalazi Al-Aksa.

Uprava islamskih fondacija Al-Qudsa navela je da izraelske snage ne dozvoljavaju muškarcima mlađim od 65 godina i ženama mlađim od 50 godina ulazak u Al-Aksu. Izraelska policija postavila je barikade oko Starog Grada u istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu, koji uključuje džamiju Al-Aksa, te na ulaznim vratima.

Nekim Palestincima je dozvoljen ulazak u Al-Aksu nakon provjere identiteta.

Hashim Taha, koji je već 50 godina trgovac u Starom Gradu, rekao je da je Izrael uveo starosnu granicu za Palestince koji žele klanjati u Al-Aksi.

- Uvijek je isto, ali ovaj put su izazvali mnogo problema palestinskom narodu i ako želite ići u Aksu da se mole, to je zatvoreno za mlade ljude. Ni to nije ništa novo, oni to stalno rade - rekao je Taha.

Naveo je da su ulice Starog Grada, kroz koje svakog petka prolaze hiljade ljudi, prazne.

- Ovdje više nema posla, jer je rat i posla nema nigdje. Jedini razlog zašto otvaramo naše trgovine je da pokažemo ljudima i izraelskoj vladi da smo još uvijek na ovim zemljama. Nećemo napustiti ove zemlje, nećemo napustiti svoje domove, radna mjesta i ulice. Ulice jerusalemskog Starog Grada su prazne jer izraelska vlada ne dopušta ljudima da dođu ovamo ili u Al-Aksu - pojasnio je Taha.

Prošle sedmice je objavljeno da samo 5.000 Palestinaca može klanjati džuma-namaz u Al-Aksi, gdje inače u prosjeku klanja od 70.000 do 100.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.