open-navfaktor-logo
search
Iznenadna kontrola
Porezna uprava FBiH otkrila 74 neprijavljena radnika i zapečatila osam objekata
Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u četvrtak su na području Federacije izvršili 116 kontrola kojima su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju građevinsku djelatnost, ugostiteljstvo i uslužnu djelatnost.
08.05.2020. u 15:35
get url
text
Inspekcija zatvaranje objekta
Inspekcija zatvaranje objekta

U tim kontrolama inspektori su otkrili 74 neprijavljena radnika, 15 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i četiri objekta koja su radila bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapečaćeno je osam objekata i u 38 inspekcijskih nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 157.850 KM.

Porezna uprava FBiH obavijestila je porezne obveznike da poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19 i smanjenog broja insepktora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti odmah biti otpečaćeni, kao što je to bio slučaj do sada.

- Pozivaju se porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko u budućim kontrolama kod tih poreznih obveznika ponovo budu utvrđene nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci - saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.