open-navfaktor-logo
search
Optužnica Tužilaštva RS-a
Porezni inspektor iz Banje Luke i službenik Vlade RS-a varali Kineze lažnim kontrolama radnji
Porezni inspektor iz Banje Luke, službenik Vlade RS-a i još jedna osoba optuženi su da su u sastavu kriminalnog udruženja organizovali fiktivne kontrole kineskih radnji širom RS-a i tako stekli protivpravnu imovinsku korist od oko 9.400 KM.
11.01.2024. u 12:30
get url
text

Optužnicu protiv njih podiglo je Tužilaštvo RS-a, a obuhvaćeni su inspektor Porezne uprave RS-a u centru u Banjoj Luci Milivoj Babić, Siniša Antić zaposlen u Službi za zajedničke poslove Vlade RS-a i Nebojša Grčić.

Navodi se da je grupa kontinuirano djelovala u periodu od januara 2023. godine do 16. marta 2023. godine na području Banje Luke, Bosanske Gradiške i Prijedora, te općina Prnjavor, Čelinac, Kotor-Varoš, Mrkonjić Grad i Skender-Vakuf.

Babić je optužen za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja počinjeno u sastavu kriminalnog udruženja, Antić za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i lažno predstavljanje, te Grčić takođe za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U optužnici je istaknuto da su Milivoj Babić i Siniša Antić dogovorili i osmislili plan za navodnu kontrolu privatnih preduzetnika kineskih državljana, vlasnika radnji koji prodaju kinesku robu.

- Babić je koristeći svoju službenu značku poreskog inspektora, znanja i ovlaštenja, objasnio kako će djelovati i predstavljati se, u koja mjesta će ići i koga kontrolisati, znajući da ove radnje vrlo često ne izdaju fiskalne račune, te da daju određene novčane iznose kako porezni inspektori ne bi postupali u okviru svojih službenih ovlaštenja – precizirano je.

Babić je Antiću objasnio kako će ići zajedno sa njim u navodne porezne kontrole i lažno se predstavljati kao službeno lice, pokazivati službenu značku i uzimati novac, kao i da će angažovati još jednu osobu koja će ih voziti i imati zadatak da ulazi u kineske radnje kao navodni kupac i obavijestiti ih da li je dobio fiskalni račun. Ulogu vozača i lažnog kupca dobio je Grčić.

U optužnici je detaljno objašnjeno kako su ulazili u kineske radnje u brojnim općinama u RS-u, te uzimali novac od radnika i vlasnika u iznosu od nekoliko stotina do oko 1.000 KM i međusobno ih dijelili.

Iz optužnice je vidljivo kako je na samom početku Babić u jednoj radnji uzeo 1.000 KM, te Antiću ponudio pola, na šta je ovaj rekao da mu je "puno", pa mu je ovaj dao "samo" 200 KM.

Iz optužnice je evidentno da su apetiti kasnije rasli, pa je opisano i kako je Antić sam počeo uzimati novac, a Babiću govoriti da nije dobio ništa.

U jednoj od tačaka optužnice opisana je situacija koja se desila u Mrkonjić Gradu gdje je Grgić kupio baterije i za to dobio fiskalni račun. Kada je o tome obavijestio Antića, ovaj je ipak odlučio da uđe u radnju i pokuša da dobije novac.

- Lažno se predstavio kao porezni inspektor pokazujući službenu značku koju je prethodno dobio od Babića. Radnica mu je rekla da je radnja kontrolisana prije nekoliko dana i da joj nije jasno otkud sada opet kontrola, dok je druga radnica pokazivala dokumentaciju i zapisnik o izvršenoj kontroli. Na te okolnosti se Antić uspaničio jer nije predviđao takvu situaciju pa, glumeći da mu zvoni mobilni telefon, izašao i zajedno sa Grčićem sjeo u auto - stoji u optužnici.

Dodaje se da su se odmah potom uputili u trgovinsku radnju u donjem dijelu Mrkonjić Grada i dok je Grčić ostao u autu, Antić je sam ušao u radnju gdje je uzeo 800 KM. Zatim su se zajedno uputili za Banju Luku.

- Na putu su svratili u restoran Bjelajce gdje su ručali. Po dolasku u Banju Luku u kafani ih je čekao Babić, pitajući ih kako su prošli, na šta je Antić ispričao šta se desilo govoreći Babiću da u Mrkonjić Gradu nisu uzeli ništa jer su navodno "provaljeni" – piše u optužnici.

Dodaje se i kako se Babić naljutio i počeo da galami govoreći "kako vam se to desilo", a Antić je ostao kod svojih riječi i samo mu vratio značku, pa od novca koji je prešutio sebi uzeo 500 KM, a Grčiću dao 300 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.