open-navfaktor-logo
search
Saudijska Arabija
Porodica novinara Jamala Khashoggija oprostila njegovim ubicama
Porodica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija saopćila je da oprašta njegovim ubicama.
22.05.2020. u 08:43
get url
text

- U ovoj blagoslovljenoj noći blagoslovljenog mjeseca se sjećamo Božije izreke da je nagradu kod Allaha zaslužio onaj ko oprosti i sklopi pomirenje - poručio je na Twitteru Khashoggijev sin Salah.

On je dalje u poruci naveo da Khashoggijevi sinovi zato opraštaju ubicama kako bi zaslužili nagradu kod Gospodara.

Novinar "The Washington Posta" Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani sastanak radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici opruženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.