open-navfaktor-logo
search
Izrael
Porodice izraelskih talaca u Gazi protestovale u Tel Avivu
Stotine rođaka izraelskih talaca u Gazi protestovale su u subotu naveče u centru Tel Aviva tražeći njihov povratak.
24.12.2023. u 11:53
get url
text

Zvanična izraelska radiodifuzna korporacija objavila je da se "stotine porodica talaca u Gazi okupilo u centru Tel Aviva da zahtijevaju od vlade da odmah zaključi dogovor o njihovom oslobađanju".

Porodice su potvrdile da su "spremne pojačati svoje proteste u svakom trenutku kako bi izvršile pritisak na vladu da pregovara o sporazumu s Hamasom u Gazi", navodi se u saopćenju.

FOTO: AA

U napadu 7. oktobra na izraelska naselja, palestinska grupa otpora Hamas ubila je oko 1.200 Izraelaca i ranila 5.431 te uzela najmanje 239 talaca. Desetine su razmijenjene s Izraelom tokom sedmodnevne humanitarne pauze.

Izrael tvrdi da su desetine Izraelaca još uvijek taoci Hamasa u Gazi, dok je Hamas pozvao na oslobađanje svih palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima u zamjenu za oslobađanje preostalih talaca.

Nakon napada Hamasa, Izrael je napao Pojas Gaze, a u napadima je ubijeno najmanje 20.258 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i ranjeno 53.688.

Izraelski napadi ostavili su Gazu u ruševinama, polovina stambenog fonda je oštećena ili uništena, a oko dva miliona ljudi raseljeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.