open-navfaktor-logo
search
Zboga rata u Ukrajini
Poskupljenje plina - šok za milione Nijemaca
U Njemačkoj je poskupio plin – radi se o doplati na redovnu cijenu zbog dodatnog troška nastalog radi spašavanja velikih uvoznika plina, koji su prisiljeni kupovati plin po mnogo višim cijenama nego donedavno.
16.08.2022. u 17:34
get url
text

Već sedmicama se u Njemačkoj nagađa o tome kolika će biti doplata za plin. Sada je objavljeno da će ona iznositi 2,419 centi po kilovat-satu. Ova doplata će se plaćati godinu i po dana - od 1. oktobra 2022. do kraja marta 2024. godine. Cijena koja je sada ustanovljena važi samo tri mjeseca - i bit će prilagođavana događajima na tržištu.

Ovo će dodatno pogoditi milione ljudi u Njemačkoj - gdje se polovina svih kuća i stanova grije na plin.

Obrazlažući ovo najnovije poskupljenje ministar privrede Robert Habeck je rekao: "Alternativa bi bila kolaps njemačkog energetskog tržišta, a s njim i velikog dijela evropskog energetskog tržišta", piše Deutsche Welle.

S PDV-om ili bez PDV-a?

Problem stvara i porez na dodatu vrijednost od 19 posto koji bi također trebao biti dodan na tu cijenu. To konkretno znači da će prosječno domaćinstvo (3 ili 4 člana) koje troši 20.000 kilovat-sati godišnje, od 1. oktobra imati račun veći za 484 eura ili 576 eura godišnje - ukoliko se na to bude plaćao PDV. A osoba koja živi sama imat će povećanje od 120 ili 144 eura godišnje - bez ili sa PDV-om.

Vladajuća koalicija je saopćila da će nastojati spriječiti plaćenje PDV-a. Osim toga, ministar privrede Robert Habeck rekao je da bi zbog poskupljenja plina vlada trebala donijeti mjere rasterećenja domaćinstava u drugim sferama. Trebalo bi produžiti i programe pomoći privredi.

Ova doplata dodatno pogađa potrošače - pored većih računa za plin koje su već najavili neki opskrbljivači plinom i strujom.

Poskupljenja su već stigla

Ovih dana su građani Njemačke od koncerna koji ih opskrbljuju plinom dobili pisma u kojem se obavještavaju o poskupljenu - novom poskupljenju, koje dolazi mimo regularnog i očekivanog i na računima će se vidjeti od proljeća.

Pismo energetskog koncerna "Rhein Energy" je puno fraza kao što su: "Svakog dana u medijima možete pratite da se na tržištu energije odvijaju veliki potresi. Mnogi utjecaji koje je nemoguće ukalkulirati opterećuju nacionalno tržište zemnog plina i time – sve nas".

Slijedi floskula o tome kako se "cijene energije sastoje od brojnih sastavnih dijelova koji su se promijenili"... "I tako će cijena za Vas od 1. loktobra 2022. iznositi" (slijedi suma zbog koje se mnogim građanima sledila krv u žilama).

U objašnjenjima ovog koncerna se konkretno ne spominju ni Vladimir Putin ni rat u Ukrajini; "Rhein Energy" umjesto pravog objašnjenja upućuje svoje korisnike na "medije", a tamo piše:

"Poskupljenje plina je posljedica rata u Ukrajini" (javni servis ARD) uz dodatak da su "uvoznici plina proteklih mjeseci dobili mnogo manje plina iz Rusije nego što je to predviđeno ugovorom. Količinu koja nedostaje oni sada moraju nadoknađivati iz drugih izvora, po mnogo višoj cijeni".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.