open-navfaktor-logo
search
Zapadna obala
Posljednji put je danas držala svoje dijete: Majka ubijenog trogodišnjeg Palestinca pozvala na pravdu
Majka palestinskog mališana koji je preminuo od zadobijenih rana nakon što su izraelski vojnici prošle sedmice otvorili vatru na njega pozvala je na pravdu u utorak dok je prisustvovala njegovoj sahrani na okupiranoj Zapadnoj obali.
06.06.2023. u 17:16
get url
text

VEZANI TEKST - Izraelski vojnici upucali trogodišnjeg Palestinca, dječak preminuo u bolnici

Marširajući s desecima ožalošćenih, Marwa al-Tamimi je posljednji put držala svoje dijete, a njegovo lice je stajalo među njenim dlanovima dok se naginjala da ga poljubi u čelo.

- Želim pravdu za mog sina i da svaka osoba koja je pucala na mog muža i sina odgovara - rekla je ona.

Mohammad, za koga je njegova majka rekla da je prije nekoliko mjeseci dočekao svoj treći rođendan, podlegao je u ponedjeljak prostrelnoj rani na glavi nakon što su se on i njegov otac našli pod izraelskom vatrom u blizini svoje kuće dok su se vozili u posjetu rodbini.

Haitham al-Tamimi, otac, pogođen je u rame.

- Kada sam otišla da provjerim svog sina, rekla sam (vojnicima) da mi je sin ubijen. Rekli su 'odmaknite se ili ćemo pucati - kazala je majka, koja nije bila u automobilu, za Reuters.

U saopćenju nakon incidenta, izraelska vojska (IDF) navela je da su vojnici odgovorili bojevom municijom na pucnje koje su napadači ispalili prema jevrejskom naselju, a dvojica Palestinaca, među kojima i jedno dijete, su ranjeni.

- IDF žali zbog štete nanesene neborcima i predana je da učini sve što je u njenoj moći da spriječi takve incidente - navodi se u saopćenju.

Prema palestinskom uredu Međunarodne obrane djece (DCIP), Al-Tamimi je bio jedan od 27 palestinskih maloljetnika ubijenih kao rezultat aktivnosti izraelske vojske i doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi od januara.

Troje izraelskih maloljetnika ubijeno je u istom periodu, sudeći po izraelskim podacima.

- Bez odgovornosti, izraelski zločini nad našim narodom i djecom nastavit će se nesmanjenom količinom - napisao je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh u tweetu u utorak.

Američki ured za palestinska pitanja pozvao je Izrael "da procijeni svaku upotrebu smrtonosne sile koja uključuje civilne žrtve".

Američki apel nalik je izjavama delegacije EU za Palestince i posrednika Ujedinjenih nacija za bliskoistočni mirovni proces u kojima se Izrael poziva da se smatra odgovornim za Al-Tamimijevu smrt, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.