open-navfaktor-logo
search
Na potezu je Parlament FBiH
Poslodavci bi povećali plaće radnicima, ali...
Radimo i na tome da se poveća minimalna plaća od sadašnjih 400 na 500 do 600 maraka, ali da se smanje veliki doprinosi, a prijedlog poslodavaca je da oni iznose 26,5 posto, kazala je Kopruner
03.07.2019. u 14:34
get url
text

Udruženje poslodavaca FBiH sredinom aprila je iniciralo Vladi i Parlamentu FBiH usvajanje zakona za rasterećenje privrede i poboljšanje poslovnog ambijenta u FBiH i BiH. Poslodavci traže izmjene zakona o doprinosima i o porezu na dohodak, te novi zakon o povećanju minimalne plaće u FBiH.

Na današnjoj press konferenciji Udruženja poslodavaca FBiH istaknuto je da Zastupnički dom PFBiH još nije razmatrao nove zakone i da je prošao rok od 60 dana da se zakoni upute u parlamentarnu proceduru.  Predstavnici Udruženja poslodavaca Federacije BiH Sarajevu naveli su da je njihova "Inicijativa 20+5+6" u interesu poslodavaca, radnika i države, te apelirali na nadležne organe vlasti da se u što skorijem roku realizuje.  

Radi se o setu od pet hitnih izmjena i dopuna zakona, te izmjenama i dopunama i prijedlozima 20 novih zakona, kao i šest inicijativa koje je Vladi i Parlamentu FBiH uputilo Udruženje poslodavaca s ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

- Prošla su već 82 dana od kada je održana ta sjednica, a zaključci sa sjednice nisu implementirani. Pozivamo Vladu FBiH još jednom da obradi ove zakone. Ovi zakoni će sasvim sigurno dovesti do poboljšanja poslovnog ambijenta, smanjenja nezaposlenosti, kao i sive ekonomije, te utjecati na povećanje plaća radnicima, a samim tim smanjiti ili ublažiti odlazak radno sposobnog stanovništva. Vrlo važno je naglasiti da neće ugroziti vanbudžetske fondove, niti budžete. Jedan dio novca bi bio usmjeren u budžet i fondove, a drugi dio bi se vratio poslodavcima – kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Smailbegović je dodao da je trećina ekonomije u sivoj zoni, a ako bi se usvojili spomenuti zakoni, smanjila bi se i siva zona, a tada bi se mogle povećati plaće radnicima, što će rezultirati i smanjenjem odlaska radnika u inostranstvo.

Govoreći o konkurentnosti naše privrede pogotovo na stranom tržištu, članica UO Udruženja poslovaca FBiH i direktorica GS-TMS Snježana Kopruner je kazala da bi ovi zakoni omogućili smanjivanje troškova rada, kao i povećanje plaća radnika.

- Radimo i na tome da se poveća minimalna plaća od sadašnjih 400 na 500 do 600 maraka. Proizvođače i izvoznike, osim problema odliva radne snage, također muče veliki doprinosi, a prijedlog poslodavaca je da oni iznose 26,5 posto. Mislimo da bi to bilo atraktivno za poslodavce, a za one koji djeluju u segmentu sive ekonomije, da se vrate u normalne tokove. Time bi se čak povećala izdvajanja za zdravstveni i penzioni fond – kazala je Kopruner.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućoj recesiji u BiH, Snježana Kopruner je kazala:

-Recesija dolazi sa velikim ekonomskim krizama u svijetu. Ali i odlazak radnika na rad u inostranstvo može doprinijeti recesiji, a to se kod nas već dugo dešava. Odlaze nam obrazovani radnici, a najviše ih je iz metalske struke – odgovorila je Kopruner.   

Uzimajući u obzir različite nivoe nadležnosti, kako je kazao član ESV-a FBiH i direktor Bihaćke pivovare Edin Ibrahimpašić, određene inicijative su pokrenute i prema kantonalnim vladama i skupštinama.

-Predlažem da u svim kantonalnim skupštinama privrednici prisustvuju sjednicama i da mogu iznijeti svoje probleme kako bi se brže rješavali. U Unsko-sanskom kantonu, sve to je je dodatno usložnjeno jer smo opterećeni migrantskom krizom i zbog ovih problema i privreda je dovedena pred kolaps – kazao je Ibrahmpašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.