open-navfaktor-logo
search
Madrid
Posmrtni ostaci diktatora Franca nakon 44 godine izmješteni iz mauzoleja
Posmrtni ostaci Francisca Franca prebačeni su na Mingorrubio, groblje na kojem je ukopana i njegova supruga Carmen Polo
24.10.2019. u 16:28
get url
text

Nakon višemjesečne pravne bitke u Španiji, posmrtni ostaci diktatora Francisca Franca helikopterom su premješteni iz "Doline palih" (Valle de los Caidos) na groblje Mingorrubio, u blizini Madrida.

Premještanje Francovih ostataka od strane Vlade Španije zadovoljio je dugogodišnje zahtjeve rodbine mnogih diktatorovih žrtava i drugih koji su stradali pod njegovim režimom i bili uvrijeđeni time što je pokopan u grobnici koju je za života sagradio.

Njegovi posmrtni ostaci prebačeni su na groblje na kojem je ukopana i njegova supruga Carmen Polo.

Francov kovčeg trebalo je izvući ispod mramornih ploča i dvije tone granita u mauzoleju "Dolina palih". Premještanje, koje su pratile mnoge medijske kuće, trajalo je oko četiri sata.

{$galerijaFotografija}

Franco je sahranjen 1975. godine u "Dolini palih", spomenika koji je naložio da se izgradi 50 kilometara sjeverozapadno od Madrida i iznad kojeg se uzdiže krst visok preko 40 metara sa orlom kao simbolom "frankizma". Mauzolej mnogi vide kao relikviju španske diktatorske prošlosti.

Franco je vladao Španijom između 1939. i 1975. godine, preuzevši vlast nakon trogodišnjeg građanskog rata koji mu je pomogao da započne proces protiv španske demokratske vlade.

Iako su primjetna su oštećenja na kovčegu, koji je 44 godine bio u zatvorenom prostoru, on je, na zahtjev porodice premješten bez ikakvih izmjena.

Tokom izvlačenja kovčega iz bazilike, prisustvovala su 22 člana Francove porodice, ministrica pravde Dolores Delgado, generalni sekretar ureda premijera Felix Bolanos, pomoćnik sekretara ureda premijera Antonio Jose Hidalgo Lopez, forenzičar i svećenik.

Dok su članovi porodice, među kojima su bili i unuci, iznosili Francove posmrtne ostatke iz bazilike, mogli su se čuti povici "Živjela Španija, živio Franco".

Premještanje posmrtnih ostataka pratilo je oko 500 novinara iz svih dijelova svijeta, a koštalo je oko 63.000 eura.

20191024_2_38973676_48824376.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.