open-navfaktor-logo
search
Evropski parlament i Vijeće EU-a
Postignut politički dogovor: Pravo na popravak proizvoda i nakon isteka garancije
Evropski parlament i Vijeće EU-a postigli su u četvrtak politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati pravo na popravak proizvoda i poticati ih da produže vijek svojih proizvoda.
03.02.2024. u 12:08
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

U Evropskoj uniji se svake godine proizvede 35 miliona tona otpada iako istraživanje Eurobarometra pokazuje da čak 77 posto potrošača podržava popravak uređaja, umjesto da kupuju nove.

Prema postignutom dogovoru, potrošačima će popravak uređaja postati pristupačniji ne samo za vrijeme zakonskog trajanja garancije, već i po isteku, prenosi Poslovni.hr.

Proizvođači će biti obavezni popravljati uobičajene kućanske proizvode poput mašina za pranje veša, usisivača, čak i pametnih telefona, a taj popis rast će s vremenom. Proizvođači će morati informirati potrošače o proizvodima koje su dužni popraviti, a potrošači će imati pravo na zamjenski uređaj dok traje popravak ili se odlučiti na popravljeni uređaj kao alternativu.

Uspostavit će se besplatna internetska platforma na kojoj će se potrošači moći povezati sa serviserima i trgovcima obnovljene robe i tako upoređivati cijene i tražiti bolje ponude, a još jedna novost za potrošače bit će produženje garancije za jednu godinu nakon popravka uređaja.

- U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umjesto kupovati nove, skupe. Ovo predstavlja značajan uspjeh za Evropski parlament koji se žestoko zalagao za osnaživanje potrošača u borbi protiv klimatskih promjena. Dogovorom se uvodi dodatnih 12 mjeseci zakonske garancije za proizvode i osigurava nezavisnim serviserima bolji pristup rezervnim dijelovima - rekao je izvjestitelj Rene Repasi (S&D), saopćio je Evropski parlament.

Politički dogovor još formalno trebaju potvrditi Evropski parlament i Vijeće EU-a prije nego postane zakon. Države članice imat će dvije godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.