open-navfaktor-logo
search
Jačanje saradnje
Potpisan Sporazum o ekonomskoj saradnji između BiH i Italije
U okviru posjete zamjenika premijerke i ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije Antonia Tajanija Bosni i Hercegovini u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu održan je skup pod nazivom Ekonomski dijalog: Italija – BiH, a tom prilikom je održana i ceremonija potpisivanja bilateralnog Sporazuma o ekonomskoj saradnji između ove dvije zemlje.
04.03.2024. u 17:45
get url
text
Ugovor o ekonomskoj saradnji BiH - Italija
Ugovor o ekonomskoj saradnji BiH - Italija

Skupu su prisustvovali brojni domaći i italijanski poduzetnici, a o saradnji i mogućnostima i važnosti njenog jačanja govorili su ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, šef italijanske diplomatije Tajani i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Upravo Košarac i Tajani su potpisali Sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Italije.

Domaćin skupa i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istakao je da je Italija veliki investitor u BiH i da je BiH prošle godine u Italiju izvezla robe u vrijednosti od 1,5 milijardi konvertibilnih maraka.

- Ovaj događaj govori u prilog činjenici da je ovo poseban pečat da je Vanjskotrgovinska komora prepoznata kao iskreni partner privredne zajednice BiH prema njenom cjelovitom jasnom evropskom putu. To smo više puta pokazali kroz sudjelovanje u Eurokomori, kroz sudjelovanje u Evropskom parlamentu preduzeća, gdje smo uspjeli uvesti u poslovnu zajednicu posebno poglavlje takozvani business chapter da se čuje glas onih na koji se taj evropski put ujedno i odnosi - rekao je Vuković.

Predsjednik Udruženja italijanskih preduzeća u BiH Đuzepe Franki istakao je da preduzeća koja predstavlja u BiH nisu toliko brojna, ali da su veoma kvalitetne firme koje predstavljaju različite sektore međunarodne industrije.

- Ova preduzeća predstavljaju ono što Italija izvozi i na međunarodno tržište. Posjeta ministra Tajanija danas je izuzetno važna jer Italija želi održati odnose sa Evropom i svijetom, ali posebno sa vezama sa zemljama istočne Evrope i zemljama Zapadnog Balkana. Ja sam poduzetnik koji je stvorio preduzeće prije 20 godina ovdje u BiH. Iako su se uvjeti promijenili, smatram da je ovo velika šansa, ne samo za trgovinu ovdje, već uopće na globalnom planu. Moja poruka svim poduzetnicima je da budu hrabri - poručio je Franki.

Potpredsjednik Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Košarac je istakao da je vrlo jasno definisan vanjskopolitički cilj BiH i da je to članstvo u Evropskoj uniji.

Ukazujući na činjenicu da više od 70 bh. izvoza roba ide upravo u zemlje Evropske unije, Košarac je kazao da to treba očuvati i unapređivati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.