open-navfaktor-logo
search
Bh. privrednici u Turskoj
Potpisan sporazum Privredne komore FBiH i Industrijske komore Kocaeli
Tokom boravka bh. delegacije u Kocaeliju, organizovana je posjeta tvornicama automobila Ford OTOSAN i Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret
06.11.2018. u 11:33
get url
text

Više od 90 bh. privrednika iz 50 firmi autoindustrije, metaloprerađivačkog, elektro-energetskog i građevinskog sektora, poslovnog konsaltinga, te ženskog poduzetništva učestvovalo je na 7. međunarodnim poslovnim susretima "Match4Industry" i Sajmu industrije i tehnologije "SANTEK 2018", koji su održani 31. oktobra i 1. novembra 2018. godine u turskom Kocaeliju.

Međunarodni poslovni susreti organizovani su u okviru najveće svjetske mreže za poslovno povezivanje firmi – Evropska poduzetnička mreža (EEN), a bh. delegaciju su predvodili Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), članica EEN mreže u Federaciji BiH, Privredna komora FBiH i Centar za razvoj odnosa BiH i Turske (BIGMEV).

Pored privrednika, bh. delegaciju su činili i predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Kantonalne privredne komore Tuzla i Obrtničke komore Hercegovačko-neretvanskog kantona, navode iz Privredne komore FBiH.

Održano je više od 400 B2B sastanaka bh. firmi sa ino partnerima na kojima su se razmatrale mogućnosti poslovne saradnje, povezivanja i investiranja u proizvodno-prodajne kapacitete.

Tom prilikom upriličeno je i potpisivanje Sporazuma o saradnji između Privredne komore FBiH i Industrijske komore Kocaeli. Potpisnici sporazuma su Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i Ayhan Zeytinoglu, predsjednik Industrijske komore Kocaeli. Sporazumom je definisana saradnja institucija u oblasti poslovnog povezivanja firmi, učešća na sajmovima u BiH i Turskoj, te jačanja ekonomskih aktivnosti i promocije na međunarodnom tržištu.

Organizovana je i posjeta Industrijskoj zoni Gebze, jednoj od najvećih i najbolje organizovanih industrijskih zona u Turskoj. Bh. delegaciji je prezentovan specifičan način organizacije i upravljanja zonom, kao i mogućnosti koje se pružaju firmama u toj zoni.

Tokom boravka bh. delegacije u Kocaeliju, organizovana je posjeta tvornicama automobila Ford OTOSAN i Hyundai Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.S. Tom prilikom prisutni su se upoznali sa osnovnim procesnim centrima i operacijama potrebnim za izradu jednog kompletnog automobila, kao i svim modelima koji se izvoze na tržište Azije i Evrope, a koji izlaze sa proizvodnih traka u Turskoj.

Žene poduzetnice imale su priliku posjetiti Fondaciju Bizimkoy koju predvodi Udruženje žena poduzetnica Kocaeli. Također, ove godine se na sajmu SANTEK predstavilo i Udruženje poslovnih žena BiH na izlagačkom štandu na kojem su predstavljeni autentični proizvodi bh. korpe.

Dogovoreno je i da se naredne godine na sajmu ENERGA 2019 predstavi nekoliko turskih firmi, investitora i izlagača.  Ostali konkretni vidovi saradnje bh. i turskih firmi očekuju se u narednom periodu.

Međunarodnim poslovnim susretima "Match4Industry" prisustvovalo je skoro 300 učesnika iz 20 zemalja, a sajam, na kojem se predstavilo više od 350 firmi izlagača, posjetilo je oko 40.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.