open-navfaktor-logo
search
Projekti
Potpisan ugovor o kreditu EBRD-a od 110 miliona eura za izgradnju autoputa na Koridoru Vc
V.d. direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić potpisao je danas Projektni sporazum s EBRD-om za dionicu Mostar sjever – Mostar jug na Koridoru Vc vrijedan 110 miliona eura, pri čemu je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s EBRD-om i EU na kontinuiranoj podršci i dosadašnjem angažmanu na izgradnji Koridora Vc.
20.12.2023. u 12:40
get url
text

- Mi u Autocestama FBiH smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom s EBRD-om i zahvaljujemo na razvojnoj podršci. Ovaj sporazum će osigurati nove važne kilometre autoceste na Koridoru Vc u BiH. Izgradnjom dionice Mostar sjever - Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača. Uprava Autoceste FBiH poduzima sve aktivnosti kako bi u sljedećoj godini počela izgradnja autoceste od petlje Mostar sjever do Bune čime će u izgradnji biti blizu 30 novih kilometara autoceste kroz Hercegovinu. Zahvaljujemo i Delegaciji Evropske unije za ovaj značajan doprinos izgradnji autocesta. Autoceste FBiH su najveći korisnik bespovratnih sredstava EU-a što potvrđuje da je i ovaj današnji projekt dobro pripremljen - izjavio je Lasić.

Ugovor o zajmu za izgradnju dionice Mostar sjever – Mostar jug na Koridoru Vc vrijedan je 110 miliona eura, zaključen je danas, između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a korisnik sredstava je JP Autoceste FBiH.

Ugovor su u Sarajevu potpisali ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, uz najavu da će za dionicu biti dostupno dodatnih 110 miliona eura EBRD kredita, čime ukupni doprinos EBRD-a projektu Koridor Vc premašaje milijardu eura.

FOTO: Autoceste FBiH

Projektni sporazum potpisali su v.d. direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić i direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za infrastrukturne projekte Susan Goeransson.

Današnjim potpisivanjem ugovora EBRD je odobrila kredit u iznosu od 110 miliona eura, zajedno s investicijskim grantom EU-a u iznosu od 150 miliona eura i do 150 miliona eura od lokalnih komercijalnih banaka za finansiranje izgradnje dionice Mostar sjever - Mostar jug čime će se podržati razvoj infrastrukture u zemlji, lokalnih preduzeća i usluga za građane.

Ugovor o grantu od EU-a bit će potpisan tokom naredne godine čime će ukupan iznos bespovratnih sredstava koje je EU osigurala za Koridor Vc dostići iznos od 870 milijuna eura.

Predmetna dionica bit će povezana s drugim dionicama između južnog dijela Mostara i granice sa Hrvatskom, za koje su sada osigurana sva potrebna finansijska sredstva, a građevinski radovi ili su završeni, u toku ili u tenderskoj proceduri. Kada se ove dionice završe, autocesta od Mostara do Hrvatske bit će u potpunosti funkcionalna.

Riječ je o projektima od izuzetnog značaja za sve građane BiH, kazao je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić. Ministar je izrazio zahvalnost na odličnoj saradnji s EBRD-om i Evropskom unijom. Istaknuo je i važnost protoka ljudi i roba.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, izjavila je:

- Zadovoljstvo nam je proširiti ovo dodatno finansiranje projekta Koridor Vc i njime pružiti novi zamah za dovršetak cijelog koridora. Ovaj ključni infrastrukturni projekat će imati veliki svakodnevni značaj za stanovnike i poduzeća širom zemlje, skratiti vrijeme putovanja i olakšati trgovinu s ključnim izvoznim tržištima. Vlada je također poduzela važan korak u mobilizaciji komercijalnog sufinansiranja, koje je potrebno za zatvaranje finansiranja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta, a zajedno s EU-om i Evropskom investicijskom bankom (EIB) nastavljamo razgovore s vlastima kako bismo ostvarili napredak na svim dionicama koje su u izgradnji i o kojima se diskutuje.

EU je strateški partner EBRD-a u izgradnji Koridora Vc. Bespovratna sredstva EU u iznosu od 150 miliona eura usmjeravaju se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), a očekuje se da će biti potpisana u narednim mjesecima.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide rekao je:

- Izgradnja ove dionice nedvojbeno će donijeti brojne koristi za lokalne zajednice, kao što su skraćeno vrijeme putovanja, povećana sigurnost na cestama i smanjeni tranzit kroz Mostar. Finansijska podrška EU-a, EBRD-a i EIB-a naglašava našu predanost ubrzanom dovršetku Koridora Vc koji će potaknuti dugoročni privredni oporavak, održiva radna mjesta i privrednu integraciju u regiji. U tu je svrhu Evropska unija dodijelila 870 miliona eura bespovratnih sredstava kako bi se olakšao njegov završetak.

Prema idejnom projektu, dionica autoceste Mostar sjever – Mostar jug dužine 14,2 kilometra, počinje petljom Mostar sjever i završava petljom Mostar jug. Predviđeno je da se gradi sljedeći objekti: pet tunela ukupne dužine 5.833 metara, deset vijadukta/mostova ukupne dužine 1.640 metara, te otvorene trase 6.727 metara.

Prvi put, komercijalne banke sufinansiraju dio ove vitalne prometne arterije. To je neizmjerno važno s obzirom na velike infrastrukturne potrebe u zemlji i potrebu za poboljšanjem povezanosti i prometnih veza sa susjednim zemljama, saopćeno je iz Autocesta FBiH.

Izgradnja Koridora Vc strateški je prioritet Bosne i Hercegovine. Autocesta dužine 325 km prolazi kroz zemlju od granice s Hrvatskom, u blizini luke Ploče na jugu do sjeverne granice, te nastavlja prema Budimpešti, Zagrebu i Beogradu. To je trenutno najveći građevinski projekat u zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.