open-navfaktor-logo
search
Podrška Vlade FBiH
Potpisani ugovori o dodjeli poticaja za razvoj poduzetničke infrastrukture
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić potpisao je u utorak u Mostaru ugovore s budućim korisnicima poticaja po projektima "Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture" i "Poticaj udruženjima i komorama" za 2022. godinu.
06.09.2022. u 14:34
get url
text

U okviru programa podrške resornog Ministarstva, novac za projekt "Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture" dobilo je sedam poduzetničkih potpornih institucija, dok su za projekt "Poticaj udruženjima i komorama", sredstva dodijeljena za 11 udruženja i komora, koje su podržane nakon provedenih javnih poziva Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Po riječima ministra Zukića, projekat  'Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture' ima za cilj uređenje i opremanje prostora za prihvat malih i srednjih poduzetnika, odnosno novoosnovanih preduzeća, a pomoći će razvoju poduzetničkih potpornih institucija, tj. inkubatora, tehnoloških parkova akceleratora, klastera i razvojnih agencija.    

Maksimalan iznos sredstava za tu svrhu, koji se mogao zahtijevati od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, je 8.000 maraka.

- Drugi projekt 'Poticaj udruženjima i komorama' ima za svrhu poticanje razvoja i afirmacije poduzetništva i obrta i interesno umrežavanje poduzetnika i obrtnika, organizirano zastupanje njihovih interesa na zajedničkom tržištu, opstanak razvoja komorskog sistema u FBiH, kao i edukaciju članova komore i udruženja, te zajedničke nastupe na sajmovima i dr. - kazao je federalni ministar.

Maksimalan iznos sredstava za tu svrhu je 6.000 maraka.

 - Nadam se da će sredstva biti kvalitetno utrošena i da će to biti jedan novi poticaj razvoju poduzetništva u FBiH - poručio je Zukić.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić je uime 50.000 obrtnika zahvalio resornom ministru i Ministarstvu na izdvojenim sredstvima, rekavši kako će Obrtnička komora ova sredstva iskoristiti za edukaciju sekretara kantonalnih komora i izradu projekata pri i nakon pristupa EU.

Predsjednik Udruženja "Kupujmo domaće" Admir Kapo se također zahvalio spomenutom ministarstvu što je podržao projekte za 11 udruženja i izrazio nadu da će se ta sredstva iskoristiti za realizaciju projekata za koja su aplicirali i da će njima zasigurno doći do poboljšanja u privrednom sektoru.

Podsjetio je i na to da je ovo udruženje nedavno organiziralo 10. nacionalnu kampanju razvijajući svijest kod građana da kupuju domaće proizvode te da će ova sredstva u tom cilju biti i iskorištena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.