open-navfaktor-logo
search
VSTVBiH
Potpredsjednica Jadranka Lokmić-Misirača tužila sudiju Suda BiH
Nakon što je potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Jadranka Lokmić-Misirača protiv njega podigla tužbu za klevetu, sudija Suda BiH Branko Perić je pokrenuo pitanje - da li sudovi mogu rješavati predmete u koji su uključeni rukovodioci VSTV-a
05.10.2018. u 14:59
get url
text
Jadranka Lokmić-Misirača

Lokmić-Misirača tužila je Perića zbog njegovog teksta u kojem je, između ostalog, najavio da će mandati članova VSTV-a biti obnovljeni.

U izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Lokmić-Misirača rekla je da je "iskoristila svoje građansko pravo" te da ne želi komentarisati postupak pokrenut pred Općinskim sudom u Sarajevu.

- Nemam nikakvih komentara. Ja sam kao građanin podnijela tužbu. Dozvolite mi da i ja imam to građansko pravo, a sud neka radi po zakonu - navela je Lokmić-Misirača.

Na ročištu, koje je održano pred Općinskim sudom u Sarajevu, Lokmić-Misirača je predložila da se sasluša 15 tužilaca na okolnosti kako je ona izabrana u VSTV.

Sudija Perić je za BIRN BiH kazao da u ovom predmetu postoji pravni problem, koji prema njegovom mišljenju, "najdirektinije utječe na ugled pravosuđa i povjerenje javnosti".

Kako je pojasnio Perić, problem leži u činjenici da sudija Općinskog suda u Sarajevu treba da donese odluku u predmetu gdje je jedna strana član VSTV-a – tijela koje odlučuje o napredovanju u službi ili disciplinskim prekršajima u pravosuđu.

- Ukoliko tužiteljica Lokmić-Misirača ne bude zadovoljna vašom presudom, vi možete sutra hipotetički biti zaustavljeni u napredovanju ili čak biti razriješeni sudijske dužnosti u slučaju težeg disciplinskog prekršaja. To je očigledna vrsta vanjskog pritiska, kome ste vi kao sudija izloženi u ovom postupku - rekao je Perić sudiji Općinskog suda na ročištu.

On je za BIRN BiH kazao kako je njegov stav da bi se tužba za klevetu trebala privremeno prekinuti dok se ne okonča mandat Lokmić-Misirača kao člana VSTV-a, ili da se od Vrhovnog suda Federacije BiH zatraži mišljenje i smjernice za ovo, po njemu, "sporno pravno pitanje".

- Nedavno sam pročitao u novinama komentar naslovljen "Kadija te tuži, kadija ti sudi". Kada medijska javnost pravosuđe doživljava na ovakav način, nekakav pravosudni autoritet bi trebao da stane iza vas i načela vladavine prava. Mediji s pravom reaguju. Niko u pravosuđu ne bi trebao da koristi svoj položaj kako bi uticao na ishod sudskog postupka u vlastitom slučaju. To nije profesionalno ni moralno - rekao je Perić.

Misija OSCE-a u BiH, koja monitoriše rad pravosuđa, stava je da zakoni zaštite od klevete moraju da se primjenjuju na sve građane, bez obzira na njihovu poziciju.

- Nadležni sud će morati da cijeni zakonske odredbe u nastojanjima da maksimizira principe slobode izražavanja i da donese utemeljenu i proporcionalnu presudu zasnovanu na činjenicama. Konačno, ako se u ovom slučaju pojave neki problemi, na presudu se može žaliti višem sudu - kazali su u OSCE-u.

Naredno ročište po tužbi za klevetu je zakazano za 18. oktobar, do kada bi se trebala donijeti odluka o Perićevom zahtjevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.