open-navfaktor-logo
search
Zastupnici izglasali
Potvrđena nova Vlada KS
Skupština Kantona Sarajevo danas je potvrdila novu Vladu.
15.11.2023. u 19:46
get url
text

Podršku novoj Vladi dalo je 20 zastupnika, dok ih je 10 bilo protiv, te suzdržan 1. 

Nakon glasanja, zastupnik Mahir Dević tražio je pojedinačno izjašnjenje zastupnika i rezultat je ponovo bio isti.

Izglasani članovi Vlade nakon izbora položili su svečanu zakletvu. Novi/stari mandatar je Nihad Uk.

On je ranije tokom sjednice nabrojao neke od projekata koji su sprovedeni.

{$galerijaFotografija}

- Rekao sam kako ova Skupština i Vlada moraju biti ogledalo Sarajeva, isticati njegovo dostojanstvo i reputaciu koje su mu ostavile neke generacije davno prije nas. Istovremeno, Sarajevo mora biti refleksija dostojanstva naše BiH. Po Sarajevu nas premoznaje čitav svijet. To je odgovoronost koje moramo biti svjesni. Sarajevo danas ima historijsku šansu da zasija na mapi regiona, Evrope i svijeta.

Bio sam prvi zvaničnik u BiH, i na to sam posebno ponosan koji se obratio ambasadrou Palestine u BiH s molbom da nam daju smjernice kako najučinkovitije da pomogonemo građane Palestine.

Kada su u pitanju građani i građanke evidentno je da su Vladu i Skupštinu doživljavati kao sredstva za poboljšanje vlastitog kvaliteta života. I sa novim sazivom Vlade ćemo samo dodatno ojačati tu sinergiju. Preuzimam odgovornost i za rezultate koji nisu ispunili naša očekivanja - kazao je on.

Potom se obratio opoziciji u Skupštini KS.

- Ne dozvolimo da bilo ko bude opozicija Sarajevu. Za one koji vole ovaj grad i naš kanton, moja vrata su uvijek otvorena - poručio je u prvom obraćanju.

{$galerijaFotografija}

Zastupnik SDA Mahir Dević kazao je i kako su jutros u Klub SDA dobili dokumente odluka o otkazu ugovora o radu, sada već ministrice visokog obrazovanja, Adne Bešić (Mesihović) zbog zloupotrebe prava korištenja bolovanja. Dević je upitao potom premijera je li ovo istina.

Zastupnik Haris Zahiragić pitao je zašto u ekspozeu nema ni riječi o sigurnosti u saobraćaju, obračunu evropske mafije, klanovima iz regiona.

- Kako planirate zaštiti građane koji se osjećaju nikad nezaštićenije. Evo i ja kao zastupnik i političar se osjećam nesigurno u ovom gradu, ne od lokalnih kriminalnih skupina, nego međunarodnih koji su pod vašim vodstvom preuzeli vlast u podzemlju - istakao je Zahiragić.

Vedrana Vujović, zastupnica DF-a upitala je kada će se u KS uspostaviti 24-satni gradski prijevoz.

Opozicija je uputila niz kritika na realizaciju dosadašnjih obećanja vlada "Trojke" te su poručili kako ni sada ne očekuju neke ozbiljne rezultate.

- Ja znam da sad pozicija definiše naše diskusije na način da pokušavamo da razvlačimo sjednicu ili pokušavamo nekog uniziti, ne. Pozvali ste nas na izgradnju mostova. Mi smo uvijek bili za izgradnju mostova  i uvijek ćemo pružiti priliku stvarinma koje su vrijedne. Međutim, iznenađujete nas svaki dan i iznosite stvari koje nisu dobre – kazala je Marijela Hašimebgović.

Ona je dodala kako su centri moći u političkim strankama te dodala kako sumnja i u samostalnost premijera.

Do imenovanja nove Vlade KS je došlo nakon odluke da se iz većine izbaci Stranka za BiH.

Novu Vladu, pored zastupnika "Trojke", podržao je i dio nezavisnih zastupnika.

U Vladi KS četiri su nova ministra: Enis Hasanović za ministra zdravstva, Bojan Bošnjak za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Adna Mesihović za ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade te Afan Kalamujić za ministra finansija KS.

Vladu KS čine i dosadašnji ministri: Darja Softić Kadenić - Ministarstvo pravde i uprave, Adnan Šteta - Ministarstvo saobraćaja, Enda Pavić Pečenković - Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Admir Katica - Ministarstvo unutrašnjih poslova, Zlatko Mijatović - Ministarstvo privrede, Naida Hota-Muminović - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, Kenan Magoda - Ministarstvo kulture i sporta te Omer Osmanović - Ministarstvo za boračka pitanja.

Ovdje možete pročitati biografije imenovanih ministara, a ekspoze novog/starog premijera ovdje

DSC_0828.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.