open-navfaktor-logo
search
Općinski sud u Sarajevu
Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora KPZ-a Sarajevo i komandanta zatvorske straže
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Amera Softića, bivšeg direktora Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo i Ediba Termiza, bivšeg komandanta zatvorske straže.
21.07.2022. u 11:11
get url
text

Optuženi su zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Terete se da su od marta 2016. do maja 2017. godine kao saizvršioci u svojstvu službenih osoba vršili nezakonito činovanje zatvorske policije.

Edib Termiz je vršeći dužnost komandanta zatvorske straže po ovlaštenju direktora Amera Softića, podnosio prijedloge za unaprjeđenje zatvorskih stražara, nakon čega je optuženi Softić znajući da predloženi kandidati ne ispunjavaju uvjete, donio i potpisao šest rješenja o njihovom unaprjeđenju u viši čin. Tako su nezakonito dodijelili više činove i šesterici zatvorskih stražara omogućili korist. Optuženi Softić tereti i za unapređenje Ediba Termiza također suprotno Uredbi o oznaci i znački, uniformi, službenim zvanjima i oznakama zatvorske policije – straže.

Postupajući tužilac je u optužnici predložio sudu zabranu vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije optuženima u trajanju od 2 godine računajući od dana pravosnažnosti presude.

Za glavni pretres predloženo je saslušanje 26 svjedoka i izvođenje više od 50 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.