open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo USK
Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora škole u Cazinu zbog nezakonitog zapošljavanja
Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu protiv Zlatka Sabljakovića (61) iz Cazina zbog postojanja osnovane sumnje da je, dok je bio direktor Osnovne škole "Cazin I", nezakonito zaposlio nekoliko nastavnika, pomoćnih tehničkih radnika i bibliotekara, saopćilo je danas Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.
29.12.2023. u 10:17
get url
text
Osnovna škola Cazin I
Osnovna škola Cazin I

On je osumnjičen za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Sabljaković se sumnjiči da je od 4. septembra 2017. godine do 2. januara 2019. u svojstvu ovlaštene osobe - direktora Osnovne škole "Cazin I" Cazin, svjestan činjenice da iskorištavanjem svojih dužnosti i povjerenih mu ovlaštenja, postupio protivno Pravilniku o radu škole kojim je propisano da se zaposlenici biraju na osnovu konkursa za koji je potrebna saglasnost Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona. 

Na ovaj način je, kako je saopćeno iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, nezakonito zaposlio M.L. i K.N. na radno mjesto nastavnika s kojim su zaključeni ugovori na određeno vrijeme, P.S. na radno mjesto bibliotekara na neodređeno vrijeme, A.B.P., A.P. i M.E. na radno mjesto nastavnika na neodređeno vrijeme, S.S., B.M. i B.N. na radno mjesto pomoćnog tehničkog radnika na određeno vrijeme i S.S. na isto radno mjesto na neodređeno vrijeme. 

- Usljed toga je navedenim licima pribavio korist u vidu zasnivanja radnog odnosa na određeno i neodređeno vrijeme čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. u vezi sa članom 55. Krivičnog zakona Federacije BiH - navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.